Alternatif Tıbbi Aromatikler

 

 

Tarımsal üretim ve şehir tarımı, kentsel tarım, şehiriçi tarımcılığı yanında kent içi permakültür tarımsal üretim olarak alternatif ürünler ve mevcut üretimi yapılanlar haricinde, yeni türler kullanılarak alternatif üretimler hakkında bilgilendirici, içerik oluşturup, yol gösterici ürün deseni artırıcı uygulamalar anlatılmaktadır.

 

Bugün ki anlatımımız birkaç zamandır ekim dikim işlerine yoğunlaştığımız birkaç tür üzerine olacak. Neler mi gelin anlatırken birlikte öğrenelim.

 

YER FISTIĞI

 

Yerfıstığı (Arachis hypogaea); baklagiller familyasından olup tek yıllık ve yazlık olarak yetiştirilen bir sıcak iklim bitkisidir. Meyvelerini toprak altında meydana getirmesiyle diğer bitkilerden farklılık gösterir.

 

Bütün çerezcilerde bolca ve diğer çoğu çereze rağmen daha ucuza bulabildiğimiz çerezi, yer fıstığı ilki. Kendi ekimlerimizden örneklerle görselleri eklediğimiz haliyle, baharatçılardan vs kolaylıkla temin edebileceğimiz çiğ yer fıstığı tohumlarını kullanıyoruz ekimlerde. Öbek öbek ocaklar halinde ekimini yapıyoruz, her ekim noktasına çok derine (3-4 parmak iyidir) inmeyecek şekilde açılan çukura, 2-3 tane fıstık koyuyor ve üzerini toprakla kapatıyoruz. İsteğe bağlı olarak ekim öncesi fıstıkları ıslatmak, çimlenme süresini erkene alır. Fakat biz işletmeden, nisan yağmurlarından ve toprağın neminden istifade ederek ekimi yaptık.

 

Toprak isteği olarak biraz daha kumlu, tınlı toprakları seven fıstıkların iyi gelişmesi için güneşi iyi almalıdır. Çok aşırı sulama istememesi de bir diğer güzel husus ve en mühimi de diğer baklagillerde olduğu gibi hem toprağı dinlendiren hem de azot ve organik madde vs birikimi açısından toprağı besleyen bir ürün fıstık. Ankara’nın ortasında fıstık olur mu diye sorar gibisiniz, olur bence hem de güzel olur. Ama yine de tecrübe edecek 6-7 güne çimlenecek, 40-45 güne çiçeklenecek ve hasat zamanı, muhtemelen 3-4 aya kadar, olanıyla olmayanıyla sizlerle yine paylaşırız. Bir avuç fıstıktan kısmetse, yaş yaş haşlar yer bunun yanında belki de 3-5 kg çerezlik fıstığımızı çıkartırız.

 

Kısaca kendi uygulamamızdan bahsetme sonrası gelin yır fıstığının faydaları ve kullanım şekillerinden bahsedelim biraz. Yer fıstığı yağ içeriği (%45-55), protein (%20-25) ve karbonhidrat ile bol miktarda mineral (%18) içerir. Besleyici olduğundan direk çerezlik olarak tüketimi yanında ezmesi, yağı, un halinde kullanımı da yaygındır. Pasta, şekerleme, tatlı, çikolata vs yapımında bolca kullanılmaktadır. Ve dış kabuğu yem yapımında kullanılır.

Kolesterole iyi gelir, kan şekeri seviyesini dengeler, kalp-damar rahatsızlıklarına iyi gelir, saç dökülmesini engeller, Alzheimer hastalığını önler ve daha birçok faydasıyla yer fıstığı önemli bir tarımsal üründür.

 


İkinci bitkimiz, kişniş, aş otu yada kinzi..

 

KİŞNİŞ

 

Yöre olarak bitkisi bizim şelemiğe benzeyen kişniş, baharatçıdan alınan tohumları direk toprağa ekerek, alternatif ürün olarak denemekteyiz. Coriandrum sativum, kişniş de maydanozgiller familyasından ve yaprakları maydanoza çok benzer bir tıbbi aromatik bitkidir. 20-60 cm.ye kadar boylanabilir, tek yıllıktır. Tohumu baharat olarak kullanıldığı gibi yaprakları salatalarda, kökleri ise yine baharat olarak kullanılabilir. Et yemeklerinde ve köfte harcında, zeytinyağlılarda hoş bir aroma verir.

 

Çin maydanozu olarakta bilinen kişniş parfüm yapımında da kullanılıyor. Ağustos Eylül gibi hasadı yapılan bitki tohumları gölgede kurutulup, saplarından sallanması ile dökülen tohumlar uygun ortamlarda saklanır. Öğütülerek toz haline getirilen şekliyle kullanılır. Faydaları ise romatizmaya iyi gelir, şişlikleri giderir, zehir giderici ve antiseptik özelliği vardır, mantar yemeklerinde kullanılır, C vitamini içerir, kolesterole iyi gelir, sindirim sisteminin iyi çalışmasına yardım eder, kansızlığa iyi gelir. Damıtılarak elde edilen kişniş yağı alerjik tepkileri azaltır, göz nezlesine iyi gelmektedir.

 

Artık dağ bayır şelemik toplamaya gerek kalmayacak ve kısmetse salatalara, yemeklere renk ve tat katacak. Ve hasat zamanı belki de hanemize, arkadaş ve komşulara yetecek kadar kişnişimiz de olur.

 

 

Karın ağrılarına, süt artırıcı olarak vs çokça içmişsinizdir yada hiç değilse duymuşsunuzdur, rezeneyi. Ve bir diğer alternatif ürünümüz de Rezene, ondan da umarım güzel mahsuller elde ederiz.

 

REZENE

 

Rezene kokulu otsu bir tıbbi ve aromatik bitkidir. Maydanozgillerden, Foeniculum vulgare, Asya ve Akdeniz kökenlidir. Ülkemiz yanında Hindistan, Mısır, Çin, Arjantin, Endonezya, ABD gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Tohumları yağ ve protein açısından zengindir. Rezene yaprağı, gövdesi ve soğanı da salatalarda kullanılır. Tohumundan çay yapılır.

 

Doğrudan baharatçıdan alınan tohumlar haliyle ekim yapıldığı gibi varsa önceki bitkilerden çelikler alarak, köklendirme haliyle üretimi yapılabilir. Ekimler bu mevsimde nisan ayı içerisinde toprağın tava gelmesiyle toprağa 1-2 parmak derinliğinde sıralı ise karıklar halinde yada ocak halinde çukurlar açılarak tohumu ekilir. Ticari ekim yapılıyorsa dekara 3-4 kg olacak şekilde ekilebilir. Kireççe zengin, humuslu, kumlu-tınlı toprakları sever ve aşırı toprak nemi istemez. Küçük sarımsı çiçekler şemsiyemsi salkımlar oluşturur ve tohumu derin oyuklu iki parçadan oluşur ve uygun büyüklük ve sertliğe ulaştığında olgunlaşmış olur.

 

Kendi ekimlerimizden olan rezene çok yıllık olmasına rağmen, muhtemelen Ankara, İç Anadolu kış soğuğuna dayanamaz ve her sene ekim gerektirir. 6-7 güne çimlenir diye ümit ediyoruz. 1-1,5 m.ye kadar boylanabilmektedir. Faydaları ise mide bağırsak şikayetlerine iyi gelir, sindirime yardım eder, iştah açıcıdır, anne sütü artırıcı etkisi vardır, ağız kokusunu giderir.

 

Denk getirebilirsek ilerleyen zamanlarda susam ve çörek otu ekimlerimiz olur ve onlardan da başka bir alternatif ürünlerde bahsederiz. Doğayla, duayla ve daha fazlası için takipte sağlıcakla kalın…

 

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder