Turfanda Hasat

 

Ankara’nın ortası, şehrin göbeğinde, şehir tarımı, kentsel tarım ve şehiriçi permakültür tarımsal üretim uğraşlarımızda; Şubat 15-20’si gibi başlayan, hatta daha geçen kış başında toprağa gübre takviyesi vs.yi saymazsak, tohumların ekilmesi, çimlendirilmesi, ilk bakımları ve toprağın işlenip hazırlanması aşamalarının bir kenara koyarsak, Nisan başı gibi toprakla buluşan fide ve direk toprağa ekilen tohumlarımızın gelişmeleri, olanları olmayanlar ile birlikte peyder pey vermeye, aktarmaya çalıştık. Daha çok bitki bakım, besleme ve koruma amaçlı uygulamalarımızdan bahsederek, merak edenlere de yol göstersin gayesindeydik hep ve nasip oldukça da öyle olmaya devam edeceğiz, çoğusunun aksine hiçbir menfaat, kazanç vs gözetmeksizin. Tamamen milletimiz, ülkemiz ve geleceğimiz kazansın diyerek.

 

TURFANDA HASAT ZAMANI

 

AnKARA için turfanda ürün sevdamızla çıkıyoruz yola, geç soğuklardan da koruyup kollama ve riski göze alarak. Nisan başı gibi çıktığımız bu yolculukta, bu sene erken ürün sağlamanın yanında, geçe kalan Nisan, kırkikindi yağmurlarının uzun soluklu olması ile birlikte çoğu ekim-dikim işleriyle uğraşanlara fırsat vermezken, dahası fideler, bitkiler kök gelişimi vs,yi tam gerçekleştirememiş haldeyken bastıran ani ve yüksek sıcaklıkların bitkilere olan olumsuz etkilerini de düşününce oldukça avantaj sağlamış olduk. Bismillah diyerek, iyi niyetle çıkınca ve emek verince Allah’ta fazlasıyla yardım ediyor velhasıl. Daha çoğusunun bitkisi yeni yeni çiçek verir, ancak fındık kadar meyve gösterirken, biz haziran başından buyana yavaş yavaş sofraya renk ve tat veren ürünler ile hasbihal olur, kendimizce gurur duyar ve bir dünya mutluluk yaşarız, şükür halimize ve hamdolsun Allah’a…

 

Bu vesileyle Turfanda Ürün sevdamızla, sahil kesimlerin veya sera ortamı üreticilerin hemen devamında mahsuller çıkmaya başladı bizimde, Ankara’nın ortasında, şehrin göbeğinde ve bozkırın yüzünde. Artık bu zamanlarda, bayağıca bol miktarda hasada durduk, domatesler ikinci, üçüncü göbekler kızarmaya yüz tutarken, kendimizden fazlası, konu komşuya, akrabaya, eşe dosta diyerek, tadımlık ötesinde doyumluk denecek vaziyetteyiz. Tabi bu arada mücadeleyi asla ve kat-a bırakmıyoruz. Nikotin bağımlısı olmasınlar ama TÜTÜN YAPRAĞI demlemesi ile acı toz biber karışımını, kaolin kili, sarımsak-soğan şerbeti ve diğer koruyucu, besleyici doğal, ORGANİK ÇÖZÜMLER şeklinde uygularız. Ki TUTA, yeşil ve gri kurt, BEYAZ SİNEK, yaprak bitleri ve başkaca zararlılar daha musallat olmadan çözümlere kavuşturalım.

 

Koruma yanında besleme amaçlı kökten hayvan ve kuş-güvercin gübresi şerbetleri ile hem kökten hem de daldan olacak şekilde organik kökenli sıvı deniz yosunu, sıvı organik gübreleri ve takviye besin amaçlı, yumurta kabuklarından, muz kabuklarından veya başkaca doğal kökenli çözümlerden medet umarız. Gördüğümüz odur ki, sıfır kimyasal ve tarım ilacı ile de tarımsal üretim olmakta ve başarı elde edilmektedir. Gerekli olan bolca EMEK ve emekte sebat ile sürekliliktir.

Agroforestry yani orman, ağaç altı tarım uygulamalarımızın ötesinde, BİTKİ KARDEŞLİĞİ, BİTKİ BİRLİKTELİĞİ diyerek uygulanmış, bilinen tecrübelerden faydalanır, söz konusu güzel bilgi birikimleri hayatımıza uydurur, uygularız. Neler mi bu tecrübeler? Hemen anlatalım, en basit ve yalın haliyle;

 

- Ters Dut Ağacı altında, soğan ve sarımsak ekmiştik zamanında ve henüz tam anlamıyla ağaç yapraklanmadan yeşillik halinden oldukça nasiplendik, çok vakit kısıra, köfteye, salataya, sabah kahvaltıya ve daha nicesine katık oldu, soframıza renk, tat ve neşe verdi. Hadi oğlum şuradan iki soğan yaprağı kopar gel dedik ve sağ olsun, saygı gördük, mesut olduk.

- Yine AGROFORESTRY yani orman, ağaç altı tarım uygulamamız olarak kiraz ağaçları altına diktiğimiz domates, biber, salatalık, oturak fasulye gibi türlerimiz biraz boya gitmiş olsa da gelen ışığı kesen dalları kısaltarak vs çözümler ile hem üstte oldukça, bize yetecek kadar meyvemiz oldu, hem de altta şimdilerde hasatta coştuğumuz sebzelerimiz yaşantımıza mutluluk katar.

- Ve son olarak bitki birlikteliği, kardeşliği anlamında uygulamamızdan birisi, mısır aralarına fasulye ve domates dikeriz, hem mısır destek olur diğerlerine ve hem de fasulye azot sağlar diğer bitkilere. Ve uygulamalardan bir diğeri ise domates başta olmak üzere sebzeler arasına nane, reyhan, kekik, biberiye ve lavanta dikmenin yanında özellikle beyaz sinek için fayda verdiği söylenen kadife çiçeği ekim, dikimi yapmışız.

           


Şimdilik uygulamalar fayda vermekte gibi geliyor en azından biz öyle hissediyoruz, ne uçuşan beyaz sinekler var, ne yaprak bitleri zararı, ne de tuta, yeşil veya gri kurt, tırtılları görür, gözleriz. Artık bitki kardeşliği sonucu mu yoksa uygulayıp durduğumuz doğal, organik çözümlerin mi faydasıdır? Ne olursa olsun, sıfır kimyasal ve böcek ilacı vs kullanmaksızın, çoğu iddia edenlerin, ilaçsız tarım olmaz diyenlerin aksine, şimdiye kadar geldik, bolca HASAT ZAMANI kendimizce, olduğunca, elden geldiğince, şükür halimize ve hamdolsun Allah’a… Sonu da güzel olması dileğiyle, kalın sağlıcakla, duayla ve doğayla…

 

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

KARAyolcu Orman Mühendisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖNE ÇIKANLAR

Karides

 Kitin ve kitosan bitkilerde hem kökten ve yapraktan besleme sağlar ki başta fosfat olmak üzere doğal besin kaynağıdır. Öte yandan fungal, b...