AnKARA’nın
ortasında, şehrin göbeğinde, şehir tarımı, kentsel tarım, şehiriçi permakültür
tarımsal üretim uğraşlarımızda organik, doğal çözümler peşindeyiz...
Bu sene oldukça
zor bir süreç oldu, şimdiye dek, en azından AnKARA için. Turfanda ürün diyerek
Nisan başı gibi biraz daha erken çıktığımız bu zorlu yolda, geç soğuklar,
sonrasında aniden bastıran sıcaklık, Nisan ortası ve Mayıs başı yağması gereken
nisan yağmurlarının Mayıs ortasından sonraya kayması, yağmurların hemen
arkasına bugünlerde ki haliyle, aşırı yüksek sıcaklıkların birden gelip,
bastırması oldukça ZOR HAYAT oldu, en azından AnKARA’da durum böyle. Bu ani
değişimler ve aşırı uç durumlar ister istemez bitkilerde olumsuz gelişmelere
sebep oldu. Yine de şükür ALLAH’a ve hamdolsun halimize, bayağıcadan bu yana
hasatlardayız, olduğunca, elden geldiğince...
NİKOTİN BAĞIMLISI
Başta da belirttiğimiz gibi, organik, doğal
çözümler peşindeyiz. İklimlerde meydana gelen aşırı uç durumlar oldukça
zorladı, zorluyor bitkilerin gelişim süreçlerini. Mesela aşırı geç kırkikindi
yağmurları, toprak yüzeyindeki kalsiyum yıkanmasına sebep oldu ve eminim
sizlerde de çok vardır, sebzelerin ilk meyvelerinin altları siyah siyah hemen
hemen yarısına olacak şekilde kararma ve yanmalar oldu ve çoğusunda çürümelere
sebebiyet verdi. KALSİYUM takviyesi gerekliydi, ama yağmurların üst üste uzun
zamanlı sürmesi, çok şeye fırsat bırakmadı.
Dahası yağmurlar
sürecinde, çok fazla müdahaleye imkan kalmayınca ve bitki yaprak, sürgün, gövde
vs.sinde narinleşme de olunca, beyaz sinek, yaprak bitleri gibi musallatlar
daha bir artış gösterdi. İvedi çözümler (daha önceki yazılarda nelere neler
yapılabilir aktarılmaya çalışıldı) bulmak gerek, yoksa ürün mahsul zayıf
olacak.
Sizlerde de vardır eminim, bugünlerde
yaprak, gövde ve bazı sebze meyvelerinde hafif yenmeler, delikler
gözlenmektedir. Uç yapraklarda veya bazı yaprak kısımlarında büzüşmeler olmuş, hafif
örümcek ağı görünümleri gözlenmiştir. Katlanan, büzüşmüş yaprakların içleri
açılıp bakıldığında, küçük yeşil veya grimsi kurtçuklar hareket ettiği, kaçmaya
çalıştığı oluyor. Tuta da dedikleri, yeşil, gri tırtıl KURTLARI hasıl olmakta,
velhasıl. Çözüm bulunmaz, sayıları artarsa, sonraki süreçlerde koca koca parmak
kadar olan, ortalıkta gözükür, gözükmez herşeyi yiyen, meyveleri talan eden
mahluklara dönüşür ki, ne yapılsa fayda vermez. Hatta sebzelerde koca koca
delikler açar, çürümelere sebep olur ki ne yiyesi gelir insanın, ne de tadı
tuzu kalır.
Kolay kolay gözle
görülmez yeşil, gri kurtçuklar, koca koca delikler açana kadar fark edilmezler dahi.
Çünkü geceleri çıkarlar, yerler içerler ve havanın aydınlanması ile saklanırlar
yuvalarına ki yuvaları çoğunlukla toprak içlerindedir. Hal böyleyken bulmak, yok
etmek zordur hatta imkansızdır neredeyse. Mekanik mücadele velhasıl fayda etmez,
geceleri sabahlara dek nöbet tutuyorsanız başka tabi... Durum böyleyken geriye tek
çözüm kalır, organik doğal çözümler içerisinden, TUTA yeşil veya gri kurtçuklar
ile mücadelede.
Bitkileri nikotin
bağımlısı yapmak, içtiğiniz (tavsiyemiz bir an önce bırakmanız) sigaranın içindeki
tutumları çıkartarak veya açık tütün satan yerden ihtiyacınıza göre bir miktar
(100-200 Gr kadar) tütün alarak işe başlayalım. Haydi hemen halledelim temin etme
işini. Sonrasında temin ettiğimiz tütünü bir şişe, şaşalda üzerine su koyarak demlemeye
bırakalım. Normalde en az 4-5 gün demlenmesi gerekir ama hadi sizin için bir kolaylık
sağlayalım, tam bir gün veya biraz daha fazla sürede tütün demlendikten sonra, ¼
veya 1-5 oranında biraz daha fazla gelecek şekilde, suyla seyreltelim.
Seyreltilmiş suyun
içine önceden yine aynı mantıkla demlemeye bıraktığımız acı toz biberli sudan da
ekleyelim, litreye 1 su bardağı olacak kadar. Fark ediyorsanız bu sefer bir nebze
de olsa miktar, doz ve dozajdan bahsediyorum, normalde böylesi bilgileri ancak işe
ve kişiye, uygulamaya özel veririm. Elde edilen karışıma ihtiyaca ve isteğe göre
birkaç koruma unsuru daha ekleyerek, daha çok toprağa gelecek ve ilk iki üç göbeğe
gelecek şekilde bolca sebzeleri, bitki gövde ve dallarına değmesini sağlayarak,
püskürtme şeklinde uygulama yapıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli
husus, üç yaprak ve taze sürgünlere de değmesi isteniyorsa yapılan karışımın, seyreltmesi
biraz daha fazla olmalıdır, tütün suyu ve acı biber suyu bitkilerin taze yaprak
ve uç sürgünlerini yakabilir. Ve bir tüyo daha diyeyim size, püskürtücüye doldururken
elde edilen eriyiği, tülbent gibi ince delikli birşeyle SÜZME işini ihmal
etmeyin, sonra vay efendim püskürtücümün ucu tıkandı, sizin yüzünüzden bozuldu diye
dert yanmayın. Söz konusu doğal organik çözümleri, iki üç günde bir 2-3 kere tekrarlayalım.
Şifa olması, bol bereketler getirmesi dileğiyle.
Ya yok korkmayın,
bitkiler öyle insanlar gibi, nefsine yenik düşecek varlıklar değildir, nikotin
bağımlısı olup çıkmazlar, içiniz rahat olsun. Doğayla, duayla, hoşça, dostça ve
kalın sağlıcakla...
KARA ÇADIRIN KARA
EVLADI
KARAyolcu Orman
Mühendisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder