Alternatif ürünlerle devam edelim
ARONYA
Aronia (Aronya), gülgiller familyasında yer alan, halk arasında
güç meyvesi olarak adlandırılan bir bitki türüdür. Aronia, çalı formunda
bir bitkidir ve boyu maksimum 1,5 – 2 m aralığındadır.
Aronia melanocarpa
Doğal şifa meyvesi ve koruyucu meyve olarak
isimlendirilen Aronia’nın antioksidan özelliğinden yararlanmak için meyve suyu
olarak günde iki kez 50-60 ml tüketmek kafidir, önerilen maksimum tüketim
değeri günlük 200 ml olarak sınırlandırılmıştır. Tüketim kuru meyve olarak
yapılacaksa meyveler öncelikle 41-42°C’de kurutulur ve günlük 40 gram tüketim
yeterli olmaktadır.
Meyvenin kendisini
yemek yalnızca suyunu içmeye nazaran daha etkilidir. Çünkü meyvenin
kabuğu etkili madde miktarı yönünden oldukça zengindir. Meyve
farklı yapılarda kimyasallar içermektedir. Yapılan bir araştırma sonucunda
Aronia 100’den fazla bitki içerisinde en yüksek antioksidan miktarına sahip
olması yönünden bir kez daha dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştır.
Aronia yaprakları sonbaharda kızıl renge bürünerek görsel bir
şölen oluşturur ve kışa gelindiğinde yapraklarını döker. Estetik bir görüntüye
sahip yaprakları sayesinde süs bitkisi olarak da kullanılmaktadırlar. Nisan
sonu – Mayıs başı dönemlerinde çiçek açan bitkinin çiçek açması yaklaşık on gün
sürmektedir ve çiçekleri beyaz renkte eşsiz bir manzara yaratmaktadır. Meyvesi
ise mor menekşe – siyah tonlarında olup, buruk bir tada sahiptir.
Aronya Meyvesinin Faydaları
·
Halk arasında kanserle mücadelede etkili bir yeri olduğu
düşünülen Aronia, vücudumuzdaki hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır.
·
Aronia’nın kanser haricinde soğuk algınlığı, bağırsak, mide
hastalıklarına, kronik iltihaplanmalara, karaciğer bozukluklarına ve bu gibi
birçok sağlık probleminin tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.
·
Aronia meyvesi gerçek bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Aronia,
içeriğinde B12 ve D vitamini dışındaki tüm vitaminleri barındırmaktadır.
·
Kötü kolesterolü önler.
·
Kalp krizi riskini azaltır.
·
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
·
Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
·
Özellikle diyabet hastalarında kan şekerinin dengelenmesini
sağlar.
·
Gastrit kaynaklı mide duvarı hasarlarının tedavisinde
kullanılır.
İklim durumu
Aronia, sert iklim koşullarına karşı oldukça
dirençli bir bitki türüdür. Kışın sert geçtiği bölgelerde -25° C sıcaklığa
kadar dona karşı direnç gösterir ve şehir içinde yer alan bahçelerde kirliliğe
karşı oldukça dayanıklı, güçlü bir bitkidir. Bol güneş alan ve yarı gölge
arazilerde yetiştirildiğinde oldukça iyi sonuçlar elde edilebilir.
Toprak durumu
Aronia’nın
yetiştirilebileceği toprak skalası oldukça geniştir. Toprağın çok kuru olduğu
bölgelerde genellikle bitkilerde demir eksikliği yapabilir. Bitki, killi
toprağı ve hafif
asidik pH
koşullarını tercih eder ve 5.2 – 8 arası pH değerlerinde yetişebilir.
Aronia’nın
arazi koşullarına ve yetiştiricilik gayesine göre değişebilen farklı dikim
aralıkları bulunmasına karşın genel olarak kabul edilen dikim aralığı 0,6 m X 4 m’dir. Ancak geniş arazilerde 3 x 1,5 m aralıklı sıralara
dikilmelidir.
Aronia
yetiştiriciliğinde toprağın tercihen sürekli nemli kalması istenmektedir ancak
toprak iyi drene edilmiş olmalıdır. Bu nedenle yağışların yetersiz olduğu
bölgelerde toprak nemi baz alınarak uygun sulama yapılmalıdır.
Üretim hk.
Aronia, tozlaşmaya ihtiyaç duymayan kendine döllenen bir bitkidir. Kendi
çekirdeklerinden dahi üretimi yapılabilir.
Bitkinin
meyveleri ağustos ayında olgunlaşmakta ve meyveler uzun
süre bitki üzerinde kalabilmektedir. Bitki verime 2-3 yaşından itibaren
başlamaktadır. Hasat yaklaşık bir ay devam etmektedir. Elde edilebilecek verim
miktarı bakım şartlarına göre değişmekle birlikte bitki başına verim ortalama
olarak 0,5-1 kg aralığındadır. Bu da dekara ortalama olarak 200-400 kg ürün
verimi anlamına gelmektedir.
KARA
ÇADIRIN KARA EVLADI
KARAyolcu Orman Mühendisi
yetiştir.net sitesinden faydalanılmıştır
Fidanlara nereden ulaşabiliriz
YanıtlaSil