Aronya

 

Alternatif ürünlerle devam edelim

 

ARONYA

Aronia (Aronya), gülgiller familyasında yer alan, halk arasında güç meyvesi olarak adlandırılan bir bitki türüdür. Aronia, çalı formunda bir bitkidir ve boyu maksimum 1,5 – 2 m aralığındadır.

Aronia melanocarpa

Doğal şifa meyvesi ve koruyucu meyve olarak isimlendirilen Aronia’nın antioksidan özelliğinden yararlanmak için meyve suyu olarak günde iki kez 50-60 ml tüketmek kafidir, önerilen maksimum tüketim değeri günlük 200 ml olarak sınırlandırılmıştır. Tüketim kuru meyve olarak yapılacaksa meyveler öncelikle 41-42°C’de kurutulur ve günlük 40 gram tüketim yeterli olmaktadır.

Meyvenin kendisini yemek yalnızca suyunu içmeye nazaran daha etkilidir. Çünkü meyvenin kabuğu etkili madde miktarı yönünden oldukça zengindir. Meyve farklı yapılarda kimyasallar içermektedir. Yapılan bir araştırma sonucunda Aronia 100’den fazla bitki içerisinde en yüksek antioksidan miktarına sahip olması yönünden bir kez daha dikkatleri üzerine toplamayı başarmıştır.

 

Aronia yaprakları sonbaharda kızıl renge bürünerek görsel bir şölen oluşturur ve kışa gelindiğinde yapraklarını döker. Estetik bir görüntüye sahip yaprakları sayesinde süs bitkisi olarak da kullanılmaktadırlar. Nisan sonu – Mayıs başı dönemlerinde çiçek açan bitkinin çiçek açması yaklaşık on gün sürmektedir ve çiçekleri beyaz renkte eşsiz bir manzara yaratmaktadır. Meyvesi ise mor menekşe – siyah tonlarında olup, buruk bir tada sahiptir.

 

Aronya Meyvesinin Faydaları

·         Halk arasında kanserle mücadelede etkili bir yeri olduğu düşünülen Aronia, vücudumuzdaki hücrelerin yenilenmesini sağlamaktadır.

·         Aronia’nın kanser haricinde soğuk algınlığı, bağırsak, mide hastalıklarına, kronik iltihaplanmalara, karaciğer bozukluklarına ve bu gibi birçok sağlık probleminin tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir.

·         Aronia meyvesi gerçek bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Aronia, içeriğinde B12 ve D vitamini dışındaki tüm vitaminleri barındırmaktadır.

·         Kötü kolesterolü önler.

·         Kalp krizi riskini azaltır.

·         Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.

·         Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

·         Özellikle diyabet hastalarında kan şekerinin dengelenmesini sağlar.

·         Gastrit kaynaklı mide duvarı hasarlarının tedavisinde kullanılır.

 

İklim durumu

Aronia, sert iklim koşullarına karşı oldukça dirençli bir bitki türüdür. Kışın sert geçtiği bölgelerde -25° C sıcaklığa kadar dona karşı direnç gösterir ve şehir içinde yer alan bahçelerde kirliliğe karşı oldukça dayanıklı, güçlü bir bitkidir. Bol güneş alan ve yarı gölge arazilerde yetiştirildiğinde oldukça iyi sonuçlar elde edilebilir.

Toprak durumu

Aronia’nın yetiştirilebileceği toprak skalası oldukça geniştir. Toprağın çok kuru olduğu bölgelerde genellikle bitkilerde demir eksikliği yapabilir. Bitki, killi toprağı ve hafif asidik pH koşullarını tercih eder ve 5.2 – 8 arası pH değerlerinde yetişebilir.

Aronia’nın arazi koşullarına ve yetiştiricilik gayesine göre değişebilen farklı dikim aralıkları bulunmasına karşın genel olarak kabul edilen dikim aralığı 0,6 m X 4 m’dir. Ancak geniş arazilerde 3 x 1,5 m aralıklı sıralara dikilmelidir.

Aronia yetiştiriciliğinde toprağın tercihen sürekli nemli kalması istenmektedir ancak toprak iyi drene edilmiş olmalıdır. Bu nedenle yağışların yetersiz olduğu bölgelerde toprak nemi baz alınarak uygun sulama yapılmalıdır.

 

Üretim hk.

Aronia, tozlaşmaya ihtiyaç duymayan kendine döllenen bir bitkidir. Kendi çekirdeklerinden dahi üretimi yapılabilir.

Bitkinin meyveleri ağustos ayında olgunlaşmakta ve meyveler uzun süre bitki üzerinde kalabilmektedir. Bitki verime 2-3 yaşından itibaren başlamaktadır. Hasat yaklaşık bir ay devam etmektedir. Elde edilebilecek verim miktarı bakım şartlarına göre değişmekle birlikte bitki başına verim ortalama olarak 0,5-1 kg aralığındadır. Bu da dekara ortalama olarak 200-400 kg ürün verimi anlamına gelmektedir.

 

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

KARAyolcu Orman Mühendisi

 


yetiştir.net sitesinden faydalanılmıştır

1 yorum:

ÖNE ÇIKANLAR

Karides

 Kitin ve kitosan bitkilerde hem kökten ve yapraktan besleme sağlar ki başta fosfat olmak üzere doğal besin kaynağıdır. Öte yandan fungal, b...