YÖRÜK ÇEREZİ
Yılbaşı yada başka bir vakitte boş zaman geçirmesi,
heftiklenmek için kara çocuklara en güzel atıştırmadır KAVURGA ve sulu haliyle BÖRTME.
Nedir bunlar kısaca bir anlatalım ve hazır akşama yılbaşı, çocukların önüne koyacak
birşey olsun derseniz, alın size güzel bir alternatif. Ne gerek var cipsmiş, abur
cuburmuş, hem de içinde bir dünya katkı maddesiyle birlikte.
KAVURGA buğday, fıstık, nohut, menengiç ve olan
diğer bakliyatların tavada, önceden ıslatılmış veya kuru kuru olarak kavrulması
ile elde edilen güzel bir atıştırmalık. Varsa içine, kuru üzüm, hurma vs şekerli,
tatlı karışımlarda eklenirse tadından, lezzetinden yenmez. Faydası mı, saymakla
bitmez. Besleyici, besin değeri çok yüksek bir çerez olur.
Eskiden bir tas (yaklaşık 4 kilo kadar) buğday
nohut karışımı, güzelce kavrulurdu, hem de sacın üstünde. Bazlama, ekmek sacını
güzelce yıkayıp ters çevirir. Çukur tarafı üste gelecek şekilde sacayak dediğimiz
demirin yada ocağın içine üçgen halinde 3 taş koyarak üzerine koyardık. Altına da
güzelce boz kavlak meşe (bozağaç) çilbiziyle güzelce ateş yakar. Üzerine de buğday,
nohut vs kavurga malzemesini döker bir güzel kavururduk. Ve sonrasında tepsiye döker
hep birlikte, afiyetle yerdik. Yada dağlara giderken ceplere doldurup doya doya
gezer tozar kavurga yerdik. Hey gidi günler hey.
BÖRTME mi o da gelecek sefere olsun, alın size
güzel bir yılbaşı gecesine çocukların önüne koyacak güzel bir atıştırmalık. Bir
miktar buğday, az biraz yemeklik nohut ve biraz da çiğ badem, fıstık ceviz vs varsa
BENce deneyin. Bir alt bilgi daha gelsin benden size, kavurgayı havanda döver, mikserde
çeker ve un haline getirip içerisine de bir iki kaşık şeker atarsak, PUHUT olur
ve lezzetinden yenmez. Sadece yerken yanında çay, su gibi içecek olsun, sonra genzinize
gider. Demedi demeyin.
Mutlu yıllar, mutlu ve 2020’de özlediklerimiz
ve daha güzelleri hepimize gelsin. Sevdiklerle birlikte nice güzel yıllara...
KARA ÇADIRIN KARA EVLADI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder