Davarlı
günler, daha sabahın ayazında kalkar, yayığa yoğurdu döker yayık yayarken, diğer
taraftan da sac senit gelir ortaya ve bazlama olur, sıkma olur, aş olur düşer
sabahın serinine sıcacık mis gibi kokusu. Güneş doğmadan yağ birikmeye başlar yayığın
üstüne, pamuk gibi billur tereyağı. Yoksa güneşle birlikte sıcak gelir ve yağ
bir araya gelmez ve davar oğlak da acından çalduvarı yemeye başlar…
SİLİFKE
YOĞURDU
Hikayenin başlangıcı böyledir, emektir yoğurt.
Bir iki emek değil hem de, dibine kadar emek. Davarı erken salacaksın Toros
Dağları’na ki sabahın çiğinden faydalansın hayvanlar. Güzel yayılım yapan
hayvanlar sabahın 9-10’una kadar karnını doyurup gelecek ve gönlünce verecek,
memelerine doldurduğu keçi sütlerini. KEÇİ SÜTÜ anne sütüne en yakın süt
diyerek çok moda bugünlerde, eskilerin aksine. Bir zamanlarda derlerdi,
kollestrol yapar, kalp-damar rahatsızlıklarına yol açar, aman uzak durun
sütten, tereyağından. Niye yapsın, en temiz hayvandır keçi, başka bir hayvanın
ağzının kokusunun değdiği otu, çalıyı, dalı dahi yemez. Böylesi bir hayvanın
sütünden, ayranından, yağından zarar gelir mi?
Pandemi sürecinde daha bir revaçta oldu,
keçi yoğurdu. Zaten şu kış döneminde bulunmazken bir de talep patlaması
yaşanınca, hak ettiği yere geldi BENce. Yoğurt, Toros Dağları’nda el değmemiş
otlar ve çalılardan beslenen keçilerin sütünden elde edilir, SİLİFKE YOĞURDU. Çoğusunun
demesi aksine kokmaz keçi sütü ve bu sütten elde edilen yoğurt, kokanlar
fabrikasyondur ve muhtemelen içerisinde katkı maddesi vardır. Keçi sütünden mayalanan
yoğurt kabının üzerine temiz ince pamuklu bir bez konur ki, buharlaşan fazla
suyunu çeksin diye. Ve en az 5-6 saat kadar bekleyip, iyice mayalanmış yoğurt,
dalak gibi olur ve üzerindeki bezi de alındıktan sonra mis gibi olur. Süt
pişirilirken kaymağı bir nebze alınmış olsa da yoğurdun yüzünde bir kaşık
alımlık kadar kaymaklı kısmı vardır. Bu kaymaklı kısım çocuklar için bulunmaz
bir lezzet ve sabah kahvaltıda dahi yenebilecek en güzel gıdadır.
Zengin mineral ve vitamin içeriğiyle
yoğurt, probiyotik olup bağırsak sağlığına iyi gelmekte, obeziteyi, kalp-damar
hastalıklarını önlemekte ve kansere karşı vücudu korumakta ve bünyesinde daha
birçok fayda barındırmaktadır. Yoğurt faydaları dediğimizde daha çok detaylı
bilgiler internet ortamında yer almaktadır. Velhasıl emektir yoğurt, soframıza
gelen bir kase süt veya bir kaşık yoğurt sadece marketten alma kadar emek düşünmeyin.
Evvelinde hayvanın bakımından, sağımından, sütün mandıralara taşınmasına kadar
ve daha nice emek içerir. Ve hala Silifke yoğurdu yemediyseniz, denk geldiğiniz
ilk fırsatta kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Fırsatınız olursa bir KARA
ÇADIR da yörük obasına varıp, ilk elden bir süt, yoğurt veya tereyağı yiyin ve
bakın göreceksiniz ki, bugüne kadar yediklerinize hiç benzemeyecek. Sağlık içerisinde,
doğayla ve duayla kalın.
KARA
ÇADIRIN KARA EVLADI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder