Karakış Kapıdayken

 

KARAKIŞTA DURUM

 

Karakış kapıya dayandı, her ne kadar önceki yıllar kadar soğuk olmasa da kış. Yer İç Anadolu, ANKARA’NIN ORTASI olunca çok soğuk olmasa da soğuk yine ve geceleri ortalık, toprak donmakta. Hal böyle olunca baharı iple çekmek en güzeli.

 

Hafta sonları ve fırsat buldukça toprakla haşır neşir olmak, bizim doğamız gereği galiba. Hele hele kısıtlı olduğumuz zamanlar da böylesi bir fırsat için ALLAH’a hamd ediyoruz. Balkonda, bahçe kenarında az olsa, nefes almak, güneşe karşı bir kurbağa edasıyla gerine gerine durmak kesinlikle çok güzel bir keyf. Hatta şöyle kuru bir gazel üstü, kuytu bulup, güneşin altında uyuyacak bir ağaç, ardıç dibi varsa değmeyin keyfe ve denk gelirseniz mutlaka deneyin.

 

Kış uğraşları diyecek olursak, kısaca: kış sebzelerinden tohumlardan ekim usulüyle yetiştirmeye çalıştığımız ve biraz daha erken (Eylül sonu gibi) ektiğimiz turp, lahana ve havuçta yapraklanma oldukça iyi. Yapraklarından taze taze koparıp, yemeklere, salatalara ve kahvaltıya aroma olsun, tat versin diyerek faydalanmaktayız. Biraz daha geç ve bolca ekim yaptığımız diğer tohumlardan pek verim aldığımız söylenemez, dolaysıyla buraya da not düşmüş olalım, kış sebzelerini eylül ortası gibi ekmek gerekir. Onlardan da tek tük yeşerenlerimiz olmadı değil fakat önceki ektiklerimiz kadar değiller.

 


Diğer taraftan kış faaliyetleri olarak bitkisel kökenli yapraklar, yazlık sebze kalıntıları ile birlikte mutfakta oluşan sebze-meyve kabuk ve artıkları ile diğer biyolojik artıklardan, olduğunca KOMPOST üretimine devam etmekteyiz. Yazdan ve sonbahardan kalma bitki yaprakları ve alıntılarını bir köşeye biriktirdik. Mutfaktan oluşan bitkisel kökenli, organik artıkları da bunlarla içine hafifte toprak karıştırma şeklinde harmanlayarak ve üzerini de bitki kalıntı ve artıkları ile örterek çözünmelerini ve alttan toprak solucanlarının yardımıyla gübre elde etmeye çalışıyoruz. Kış-soğuk olmasından solucan faaliyetleri biraz zayıf fakat yine de uğraşlarımızın başarısı fena değil. Diğer taraftan kış olması, bitki kalıntılarının koku ve sinek yapma gibi olumsuz durumları engellemektedir.

 

Velhasıl bir sevda bizimkisi, toprakla haşır-neşir olma sevdası ve nefes aldığımız müddetçe de bitmeyecek bir sevda. Sizin oralarda durum ve zaman nasıl bilemiyorum ama varsa bir karış toprakta, yoksa balkon veya pencere veya kapı ev önlerinde, saksıda, BİR AVUÇ TOPRAK’ta denemenizi ısrarla tavsiye ederim. Zamanı geçmiş değil hatta son fırsatlar bunlar, deneyin BENce ve belli mi olur BİR AVUÇ MUTLULUK eklenir hayatınıza ve müptelası olursunuz.

 

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder