Toprak işlemesi

 Kent tarımı, şehir tarımı yada şehiriçi tarımcılık, permakültür tarımsal üretim yanında tarım, orman ve doğal, doğaya ait olan her türlü faaliyet ve uğraşta olmazsa olmazlardan birisi topraktır. Toprağın varlığı, korunması, veriminin düşmemesi ve artırılması, temizliği ve daha birçok yönüyle ürüne, üretime etki eden faktörlerdendir. Toprak korunmalı, geliştirilmeli, iyileştirilmeli ve kaybedilmeden gelecek nesillere kaliteli toprak olarak aktarılmalıdır.


TOPRAK İŞLEMESİ


Tarımsal üretimde su, toprak, emek ana etmenlerdendir. Normal bildiğimiz tarım olsun, organik, permakültür, kent tarımı, şehir bahçesi veya başkaca toprağa bağlı faaliyet ve uğraşlarda toprak olmadan işlem yapmak, ürün elde etmek imkansızdır. Son zamanlarda topraksız tarım, su tarımı adı altında değişik uygulamalar yapılıyor olsa da, sonrasında nasıl sağlık sorunlarına yol açacağı, bir kimyasala dayalı üretim tekniği olmasından girdilerin yüksekliği ve daha birçok hususlar açısından neler getirip neler götüreceği zamanla anlaşılacak olgulardır. Nasıl ki insan için, toplum için gıda üretimi ve tarım olmazsa olmaz olduğu gibi tarım, orman ve doğal üretimler için toprak önemlidir, olmazsa olmazdır.


Toprağın mevcudiyeti, korunması ve veriminin muhafazası, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi; normal tarım, kent / şehir tarımı veya permakültür, organik, modern vs hangi tarımsal üretim bahis edilirse edilsin, gereklidir. Elimizde, bahçemizde, tarlamızda ve her nerede olursa olsun mevcut toprağın korunması, geliştirip iyileştirilmesi için toprağın işlenmesi büyük önem arz eder. Son zamanlarda, işlenen toprağın içindeki faydalı organizmalar zarar görüyor gibi aksi birkaç akımlar olsa da bilinen ve uygulanan haliyle, çapalamak, bellemek, kazmalamak, traktör ve daha gelişmiş modern araçlarla sürmek gibi yöntemlerle toprağın işlenmesi faydalıdır. Toprağın işlenmesi sırasında, toprak havalanmakta, drenaj sağlanarak bitki köklerine daha iyi su ve besin ulaşabilmekte, ekim, dikim, bakım gibi işçilik kolaylaşmaktadır.


Tarla, bahçe veya saksıdaki uğraşlar için alan büyüklüğüne ve toprak miktarı, derinliği, cinsi, yapısına göre toprak işleme yöntemi değişmektedir. Saksıda yapılacak şehirci üretimlerdeki toprak için toprak işlemede, küçük bir el çapası, iki-üç dişli bir sopa veya metal işimizi görür. İstersek ve imkanımız varsa, saksıdaki toprağı beton, naylon, branda vs düz bir zemin üzerine dökerek, içerisine torf, hazır karışım bitki toprağı, temin edebiliyorsak hayvan gübresi gibi ilaveler yaparak iyice karıştırıp, harmanlar ve saksılara geri koyarak işleme yapabiliriz. Toprağı bir yere dökmeye ve içerisine eklemeler yapmaya imkan, yer ve zaman müsait değilse bir sopa, kullanılmayan bir çatal veya metal çubukla iyice derinlere inerek karıştırma yaparak toprağı işlemiş oluruz. Alanımız biraz daha büyük, bina önü, site arası park-bahçe içi alanlarda bir bahçe alanımız varsa, çapa, kazma, kürek veya bel yardımıyla toprağın malzemeye yapışmayacak şekilde tavda olduğu zamanlarda işlenir.



Çapalama, kazmalamak ya da bellemek olarak adlandırılan bu uğraşlar, toprağı 5-10 cm’lik aralıklarda 20-25 cm derine inecek şekilde alıp, altını üstüne çevirme şeklinde yapılır. Pat pat, çapa motoru gibi biraz daha makineleşmiş haliyle de bu ve biraz daha büyük alanların sürülmesi, işlenmesi yapılır. 1-2 da veya daha büyük tarlalar için traktör pulluk, kazayağı, diskaro, dipkazan gibi aletler ve makinalar yardımıyla tarlanın sürülmesi şeklinde toprak işlemesi yapılmaktadır. Toprağın işlenmesi ile toprak havalanır, yağmur ve sulama suları derinlere daha çabuk iner, zararlı ve yabani ot tohumları, filizleri ölmüş olur, bitkilerin kök gelişimleri daha iyi olur. Bitki kalıntıları ve anızın toprağa karışması sağlanır, eğime dik işleme ile erozyon önlenir, bitki yatağı hazırlanır, ekim-dikim ve toprakta işçilik kolaylaşır ve daha birçok faydası vardır…

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder