Alternatif
ürünler içinde, ülkemizde çok bilinmeyen Pepino yada ağaç kavunu diyelim.
PEPİNO
Anavatanı Kolombiya, Peru ve Şili plan
Pepino artık ülkemizde de tanınmakta ve üretilmekte olup, sulu ve ince kabuklu
bir meyvedir. Meyve
içerisinde çekirdek bulunmadığı için meyve bütün olarak tüketilebilmektedir.
Tadı bakımından kavuna benzeyen, en fazla 1 kg ağırlığa ulaşan egzotik bir
meyvedir. Daha olgunlaşmadan kesilip buzdolabında 1,5-2 ay saklanabiliyor, bu
süre zarfında kendi kendine olgunlaşıyor, rmut kavunu olarak da adlandırılıyor.
Pepino (Solanum muricatum) yetiştiriciliğini açık
arazide, serada ve isterseniz saksıda yapabilirsiniz. Toprak isteği bakımından
fazla seçici olmayan pepino fidanı ılıman iklimi sever,+2 derecenin altında
yaşayamaz. Patlıcan familyasından olan bu bitki, patlıcan fidesinin yetiştiği
her yerde yetişir. Tadı kavuna benzer. Çalı formunda büyüyen pepino bitkisini
tohumdan üretimi uygun değildir. Çünkü meyve içi çok dolgun, çekirdeksiz ve
kabuğu incedir.Bu yüzden bütün olarak tüketilebilir. Ağustos ayında çiçek
açmaya başlayan pepino bitkisinin meyveleri ekim ayından kasım ayına kadar
hasat edilir. Meyve ağırlığı 50-1300 gr arasındadır.
Pepino, 700 – 800 metre rakımda bulunan
alanlarda yetiştirilebilen bir bitkidir. Gelişimi sırasında görülen düşük
sıcaklıklar olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Pepino üreticiliğinde yüksek
verim elde edilmek isteniyorsa yıl boyunca sıcaklığın sabit seviyelerde
seyrettiği bölgeler üretim alanı olarak tercih edilmelidir. Yetiştiricilik
süresince 12°C’nin altında ve 25°C’nin üstündeki sıcaklıklar bitki sağlığı için
uygun olmayıp, bitkinin bu tür ortamlara maruz kalması verim düşüklüklerine
sebep olmaktadır.
Düşük
ışık seviyeleri, olgun meyvenin krem-sarı rengini almasını sağlayamaz ve
meyvedeki şeker miktarında düşüşlere meydan hazırlar. Gece ve gündüz sıcaklık
farkının olmadığı bölgelerde iyi yetişmesiyle birlikte, pepino bitkisinin çiçek
sayısının artışı gün uzunluğunun artması ile orantılıdır. Bitki, yapısı
itibariyle suyu çok sevmektedir, sıcak yaz aylarında haftada 2-3 kez sulanması
önerilmektedir.
Çelik ile üretilmekle birlikte fide ile
üretilip, meyveler belirli bir olgunluğa gelinceye dek bol miktarda sulama
yapılması gerekir. Pepino, bol güneş ve temiz havayı sever. Saksıda dahi
kolaylıkla yetiştirilebilen pepino ticari amaçla üretiliyorsa sera üretimi daha
uygun olacaktır. Ancak gece – gündüz sıcaklık farkı fazla değişkenlik
göstermeyen Karadeniz, Ege, Marmara, Akdeniz gibi ılıman bölgelerimizde bahçe
üretimi de tercih edilebilir.
Bakım aşamasında pepino
bitkilerinde budama, uygun oranda ana gövde bırakılması ve bunlar üzerindeki
yan dalların fazla gelişmeden belirli aralıklarla alınması şeklinde uygulanır.
Bırakılacak ideal gövde sayısı 2-3 olarak belirlenmiştir. Bitki böylece daha
fazla ışık alacak ve meyve tutumu oranında artış sağlanır. Diğer taraftan
diğer bir önemli uygulama dördüncü çiçek salkımından sonra ana dallarda tepe alma
işleminin uygulanmasıdır. Hasat
zamanı önemli olmakla birlikte, meyve 5 °C sıcaklık ve % 85 – 95 oransal
nemde 75 gün süre ile korunabilirken, 7-10°C sıcaklık ve % 90-95 oransal nem
sağlanan şartlarda meyvenin depolanma süresi dört haftaya kadar çıkabilmektedir.
Son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilmeye
başlanan tropikal egzotik meyve pepino, içerdiği yüksek potasyum oranı ile kan
şekerini düşürüyor, barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp
krizine karşı koruyor. Pepino meyvesi taze olarak tüketildiği gibi genelde meze
olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak
kullanılabilir. Meyvenin bilinen Faydalı
Özellikleri:
1– Şeker
Hastalıkları,
2– Kemik
Erimesi,
3– Dalak
Yetmezliği (TROMOKSİN),
4– Bağırsak
Kanseri,
5– Gen
Hastalıkları,
6– Mide
Rahatsızlığı,
7– Anemi
(KANSIZLIK) Hastaları,
8– Hemofili
Hastalıkları (Kanın pıhtılaşmasında ki bir bozukluğa bağlı kanama
hastalığı),
9– Kilo
Problemi olanların daha çok Tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Kavun
aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyvelerinde, meyve içerisinde
tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Şöyle bir düşünün, bir
meyveniz olacak hem domates, hem kavun hem de bambaşka bir tat, koku ve lezzet
ortaya çıkacak. Hiç değilse saksıda deneme yapıp, kış yaz, içeri dışarı
çıkarmak usulü ile çok yıllık ürün alabilirsiniz. Bir bakmışsınız seneye, bolca
ekmeyi bile düşünürsünüz. Doğayla ve duayla, sağlıcakla kalın.
KARA
ÇADIRIN KARA EVLADI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder