Alternatif olarak PEPİNO

 

Alternatif ürünler içinde, ülkemizde çok bilinmeyen Pepino yada ağaç kavunu diyelim.


PEPİNO

 

Anavatanı Kolombiya, Peru ve Şili plan Pepino artık ülkemizde de tanınmakta ve üretilmekte olup, sulu ve ince kabuklu bir meyvedir. Meyve içerisinde çekirdek bulunmadığı için meyve bütün olarak tüketilebilmektedir. Tadı bakımından kavuna benzeyen, en fazla 1 kg ağırlığa ulaşan egzotik bir meyvedir. Daha olgunlaşmadan kesilip buzdolabında 1,5-2 ay saklanabiliyor, bu süre zarfında kendi kendine olgunlaşıyor, rmut kavunu olarak da adlandırılıyor.

 

Pepino (Solanum muricatum) yetiştiriciliğini açık arazide, serada ve isterseniz saksıda yapabilirsiniz. Toprak isteği bakımından fazla seçici olmayan pepino fidanı ılıman iklimi sever,+2 derecenin altında yaşayamaz. Patlıcan familyasından olan bu bitki, patlıcan fidesinin yetiştiği her yerde yetişir. Tadı kavuna benzer. Çalı formunda büyüyen pepino bitkisini tohumdan üretimi uygun değildir. Çünkü meyve içi çok dolgun, çekirdeksiz ve kabuğu incedir.Bu yüzden bütün olarak tüketilebilir. Ağustos ayında çiçek açmaya başlayan pepino bitkisinin meyveleri ekim ayından kasım ayına kadar hasat edilir. Meyve ağırlığı 50-1300 gr arasındadır.

 

Pepino, 700 – 800 metre rakımda bulunan alanlarda yetiştirilebilen bir bitkidir. Gelişimi sırasında görülen düşük sıcaklıklar olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Pepino üreticiliğinde yüksek verim elde edilmek isteniyorsa yıl boyunca sıcaklığın sabit seviyelerde seyrettiği bölgeler üretim alanı olarak tercih edilmelidir. Yetiştiricilik süresince 12°C’nin altında ve 25°C’nin üstündeki sıcaklıklar bitki sağlığı için uygun olmayıp, bitkinin bu tür ortamlara maruz kalması verim düşüklüklerine sebep olmaktadır.

Düşük ışık seviyeleri, olgun meyvenin krem-sarı rengini almasını sağlayamaz ve meyvedeki şeker miktarında düşüşlere meydan hazırlar. Gece ve gündüz sıcaklık farkının olmadığı bölgelerde iyi yetişmesiyle birlikte, pepino bitkisinin çiçek sayısının artışı gün uzunluğunun artması ile orantılıdır. Bitki, yapısı itibariyle suyu çok sevmektedir, sıcak yaz aylarında haftada 2-3 kez sulanması önerilmektedir.

 

Çelik ile üretilmekle birlikte fide ile üretilip, meyveler belirli bir olgunluğa gelinceye dek bol miktarda sulama yapılması gerekir. Pepino, bol güneş ve temiz havayı sever. Saksıda dahi kolaylıkla yetiştirilebilen pepino ticari amaçla üretiliyorsa sera üretimi daha uygun olacaktır. Ancak gece – gündüz sıcaklık farkı fazla değişkenlik göstermeyen Karadeniz, Ege, Marmara, Akdeniz gibi ılıman bölgelerimizde bahçe üretimi de tercih edilebilir.

 

Bakım aşamasında pepino bitkilerinde budama, uygun oranda ana gövde bırakılması ve bunlar üzerindeki yan dalların fazla gelişmeden belirli aralıklarla alınması şeklinde uygulanır. Bırakılacak ideal gövde sayısı 2-3 olarak belirlenmiştir. Bitki böylece daha fazla ışık alacak ve meyve tutumu oranında artış sağlanır. Diğer taraftan diğer bir önemli uygulama dördüncü çiçek salkımından sonra ana dallarda tepe alma işleminin uygulanmasıdır. Hasat zamanı önemli olmakla birlikte, meyve 5 °C sıcaklık ve % 85 – 95 oransal nemde 75 gün süre ile korunabilirken, 7-10°C sıcaklık ve % 90-95 oransal nem sağlanan şartlarda meyvenin depolanma süresi dört haftaya kadar çıkabilmektedir.

 

Son yıllarda Türkiye’de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik meyve pepino, içerdiği yüksek potasyum oranı ile kan şekerini düşürüyor, barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı koruyor. Pepino meyvesi taze olarak tüketildiği gibi genelde meze olarak, dondurma ile birlikte ve karışık meyve salatalarında garnitür olarak kullanılabilir. Meyvenin bilinen Faydalı Özellikleri:

 

1– Şeker Hastalıkları,

2– Kemik Erimesi,

3– Dalak Yetmezliği (TROMOKSİN),

4– Bağırsak Kanseri,

5– Gen Hastalıkları,

6– Mide Rahatsızlığı,

7– Anemi (KANSIZLIK) Hastaları,

8– Hemofili Hastalıkları (Kanın pıhtılaşmasında ki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı),

9– Kilo Problemi olanların daha çok Tüketmesi tavsiye edilmektedir.

 

Kavun aromalı, meyve eti sulu ve ince kabuklu olup meyvelerinde, meyve içerisinde tohum bulunmamakta ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir. Şöyle bir düşünün, bir meyveniz olacak hem domates, hem kavun hem de bambaşka bir tat, koku ve lezzet ortaya çıkacak. Hiç değilse saksıda deneme yapıp, kış yaz, içeri dışarı çıkarmak usulü ile çok yıllık ürün alabilirsiniz. Bir bakmışsınız seneye, bolca ekmeyi bile düşünürsünüz. Doğayla ve duayla, sağlıcakla kalın.

 

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder