Alternatif
ürünlerden devam edelim. ZENCEFİL ve ZERDEÇAL diyelim bu sefer. Kök rizomları
kullanılan bu bitkilerden işlenmemiş haliyle 60-70 TL ve daha üzeri fiyatlara
tarladan satılabilmektedir. Söz konusu bitkiler tropik iklim kuşağı bitkisidir.
Zencefil (Zingiber officinale) bir
metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler
açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir,
tropik ya da yarı tropik iklimlerde yetişir. Zencefil bitkisinin şekilsiz,
parçalar halinde bulunan soyulmuş ya da soyulmamış haldeki kurutulmuş kökleri
ya da bunların öğütülmüş hali kullanılan kısımdır. Çöreklere katılır. Ayrıca
zencefilden gazoz, şarap, turşu ve reçel yapımında da yararlanılır. Mutfakta çorbalara, patates, sosis, çeşitli dolmalar,
ızgara etler, söğüş, pilav, her türlü beyaz peynire, çeşitli sebzelere, meyve
salatasına, çeşitli pastalara, kurabiyelere ve keklere katılır.
Zencefil kökünün bileşiminde önemli etken maddeler var.
Taze zencefil etken madde bakımından daha zengin; % 80 su, % 2
protein, % 1 yağ, % 12 nişasta, kalsiyum, fosfor, demir, B ve C
vitamini içeriyor. Kuru zencefilde su oranı % 10'dur.
İştah açıcı, antiseptik, midevi, gaz
söktürücü, sindirimi düzenleyici, solunum yollarını açıcı ve toksin atıcı
etkileri ile kan damarlarını açtığı, terleme ve sıcaklık yaptığı, kalbi
canlandırdığı ifade edilir. Zencefil tümörlerin gelişimini önleyici olarak
kanser tedavisinde önerilir. zencefil deniz tutması, sabah bulantıları ve
kemoterapiden kaynaklanan bulantılar faydalıdır.
Toz şeklinde kullanımında alerjik döküntüler,
midede yanma, gaz, bulantı gibi belirtilere ve safra taşı olan kişilerde
olumsuz etkilere yol açabilir.
Zerdeçal (Curcuma longa), sarı çiçekli, büyük yapraklı,
çok yıllık otsu bir bitki, Hint safranı olarak da bilinir. Asya’nın
tropik bölgelerinde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana kökleri yumurta veya armut seklindedir. Yan kökleri ise
parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir.
Acımsı bir tadı vardır.
Zerdeçal, ipek kumaşlar ve ince
derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak
kullanılmaktadır. Baharat olarak
kullanılması için, zerdeçal bitkisinin temizlendikten sonra suda kaynatılıp
kurutulmuş, koyu sarı renkli kök saplarının öğütülmesi gerekir. Elde edilen
baharat safran yerine de kullanılır. Balık çorbası, pilav, söğüş ve
çeşitli sebze yemeklerine çeşni olarak katılır. İspanyolların deniz
ürünlerinden yapılan ünlü "paella" adlı yemeğinde ve Hintlerin
"köri" sosunda kullanılır. Öğütülmüş zerdeçal karanlıkta ya da
ışıktan koruyan kaplarda saklanmalıdır; ışıkta bozulur.
Zerdeçal, iltihap gidericidir, sindirim sisteminin korur,
bağırsaklara iye gelir. Kansere karşı koruma ve tedavi edici özelliği vardır.
Depresyonun etkisini azaltır, ağrı kesicidir, Alzheimer riskini azaltır.
Mide ülserinde ve safra kanalı
tıkanıklıklarında kullanılmamalı, safra taşı olması durumunda doktor
kontrolünde kullanılmalıdır.
KARA
ÇADIRIN KARA ÇOCUĞU
(wkipedia'dan faydalanılmıştır)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder