Alternatif Ürünler

 

ÜVEZ

 

Bizim oraların adıyla KÜRMÜT olarak bilinen bir çeşidi de bulunan üvez ağacı, çalı veya ağaç formunda, daha çok meşelik alanların ağaçlarındandır. Sonbahar sonu olgunlaşan meyveleri ile doğal şifa kaynağı ve yaban hayatı için besin maddesidir. Akçaağaç yapraklı üvez (Sorbus torminalis) 15–20 m boyunda yuvarlak tepeli bir ağaçtır. Yapraklar 3-5 lopludur. Akçaağaca (uzaktan) benzerse de yapraklarının damarlı ışınsal tüysü değil, tüysüdür. Armut biçimindeki meyve önce yeşil, olgunlaşınca kahverengi olur. Türkiye'de doğal olarak bulunan üvezlerin çoğunluğu; hem kuraklığa hem de hava kirliliğine dayanıklı türlerden oluşmaktadır. Çalı ve küçük ağaç görünümlü üvezler yüksek dağ kuşağında önemli bir erozyon kontrolü bitkisidir. Üvez ve özellikle akçaağaç yapraklı üvezin kerestesi çok değerlidir. Yaz aylarında çiçek açmalarından dolayı arıcılık açısından önemli bir bitkidir. Meyveleri insanlar ve kuşlar başta olmak üzere diğer canlılar tarafından yenilmektedir. Ayrıca meyve ve yaprakları modern ve alternatif tıpta çok amaçlı kullanılır. Bu bitkiden Ruslar "ryabin cognac" adında geleneksel votka yapar.

 

Doğadan toplanmış taze meyve olarak meyveleri tüketilebilir. Bol miktarda fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, manganez ve bakır içeren üvez meyvesinin faydaları saymakla bitmez. Ayrıca bol miktarda C vitamini içerir ve lif bakımından da son derece zengindir. Üvez meyvesinin FAYDALARI;

 

Balgam söktürücü etkiye sahiptir, uzun süren öksürüğün tedavisine yardımcı olur.

Antioksidan içeriği sayesinde kanser hücrelerini korur.

Tansiyon ve kan şekerini düşürür.

Kadınların regl dönemlerini daha rahat geçirmelerini sağlar.

İdrar söktürücü etkiye sahiptir.

Antioksidan özelliği sayesinde vücudu bakterilerden korur, C vitamini içeriği sayesinde vücudun bağışık sistemini güçlendirir.

Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.

 Bağırsak düzenleyicidir.

İçeriğindeki sorbik asit ve askorbik asit sayesinde cilt sağlığını korur.

 


Üvez ilaveli reçeller, marmelatlar yapılabilir, üvezden faydalanılarak hazırlanmış şuruplar, kremler, hatta sabunlar yapılabilir. Kurutulmuş halde meyvelerini ve yapraklarını kullanarak bitki çayı yapılabilir.

 

KARA ÇADIRIN KARA ÇOCUĞU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder