Murt

 

Kar beyazı pamukçuklar. Şimdilerde çarşıda pazarda rastlayabileceğimiz farklı bir meyve;

 

MURT MEYVESİ

 

Her sonbahar ve kış aylarında, çarşı pazarda az da olsa rastladığımız ama çoğu insanın ne olduğu ve tadı hakkında çok fazla fikri ve bilgisi olmayan memleket meyvesi, MURT, hambales veya Mersin Meyvesine merhaba diyelim. İçerisinde incir gibi küçük çekirdekleri vardır, çalı formunda ağaçta yetişir. Meyveler öncesinde hamken yeşil ve ekşimsi-kekremsi tattadır, sarımsı ve kahverengi renge dönüp, yumuşamaya başladığında olgunlaşır ve lezzet olarak tatlı bir zeytin boyutundadır. Daha çok beyaz renklisi yetişir olsa da Murt meyvesinin kırmızı ve siyah renk tonlarında olan türleri de mevcuttur. Beyaz tonlu olanlarına Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde rastlanabilirken siyah renkli olanları daha ziyade Antalya ve civarında doğal olarak yetişir.

 


            Murt meyvesi yenerek tüketildiği gibi reyhanlı zeytinyağlı karışımlar ile yüze ve cilde maske olarak kullanılır. Yine yaprağı kaynatılıp içildiğinde mide ve bağırsak ağrılarına iyi gelmektedir. Ayrıca meyvesi salata ve yemeklere katılarak da tüketilebilir.

 

Murt Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

 

·         Murt meyvesi cilde, metabolizmaya, organların çalışma biçimine ve vücuda oldukça faydalıdır. Antiseptik özelliği mikropların vücuttan uzak tutulmasında etkilidir.

·         Özel içeriği dolayısıyla doğal balgam sökücü olarak fayda sağlar.

·         Damarların sağlıklı kalmasında önemli rolü vardır. Kalp – damar hastalık ve rahatsızlıklarına karşı koruyucu olması ile dikkat çeker, varis oluşumunu önler ve varisli bölgelerin düzelmesinde etkili olur.

·         Mide sıkıntılarını bertaraf etmeye yardımcı olur; mide bulantısı ve kusma gibi sorunların yaşanmasının önüne geçer. Mideyi rahatlatma özelliği aynı zamanda sindirim sistemine pozitif yönlü katkı sağlar.

·         Sindirim sistemini düzenleyerek iştah açıcı ve artırıcı bir etkisi de vardır.

·         İltihaplanmaları iyileştirir. Egzama gibi deri iltihaplarından akciğer iltihaplanmalarına kadar geniş bir düzeltici etkisi vardır.

·         Cilde sürüldüğünde akne ve sivilce oluşumunu önler, hâlihazırda bunlar varsa gidermeye yardımcı olarak cildin canlı, parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar.

·         Kolesterol için faydalı olduğu bilinmektedir. Murt meyvesinden elde edilen “oligomeric acylphloroglucinol”lerin vücudu kolesterolden koruduğu bilinmektedir.

·         Yaprakları antibakteriyel özellik taşır.

·         Bağırsak ağrılarını giderme de murt meyvesinin faydaları arasında yer alır.

 

Meyvesinin bağışıklığı güçlendirme ve kanserli hücre oluşumunu giderme etkisi olduğu bilinmektedir. Murt meyvesinin içeriğinde yer alan sitrik asit, uçucu yağ ve doğal şeker, şeker rahatsızlıklarını gidermede kullanılır.

 

Meyveleri hem taze hem de kurutularak tüketilebilir. Bitkinin meyvesini ya da yapraklarını kurutmak kullanım süresini uzatmak ve yıl içinde tüketmeyi mümkün kılar. Kurutulmuş hambeles yaprakları sıcak suda demlendikten sonra arzu edilen tatlandırıcı ya da başka bitkilerle karıştırılarak içilebilir. Murt meyvesi reçeli de yaygın biçimde yapılmaktadır. Beyaz murt, hambeles meyvesi daha ziyade tazeyken tüketilmekteyken, siyah renkli hambeles ile hem reçel hem de reçel dışında marmelat ve likör de yapılmakta ve meyvenin raf ömrünü uzatmaktadır.

 

Şimdilerde çarşıda pazarda rastlayabileceğimiz murttan az da olsa alıp bir tadına bakın, kesinlikle pişman olmayacaksınız.


Fatih Güvercin beyden:


Yaban Mersini, Murt (Myrtus communis) 


Yaban Mersini veya murt ağacı, mersingiller familyasından, maki grubundan çalı formunda bir bitkidir. Boyları 2-3 metreye kadar yükselebilen bitki, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde, özellikle kıyı kesimlerde görülür. Bitkinin aynı isimle anılan beyaz ve mor renkte meyveleri Kasım ayında olgunlaşır ve meyve olarak tüketilir. Ayrıca bitkinin genç sürgünleri, çelenk süslemesinde de kullanılmaktadır.

Kan şekerini düşürücü etkiye sahiptir. Günde 3 defa (ilaç dozu gibi) yaprak çayı içilir, 15-20 adet murtta yenirse belirli bir süre sonunda şeker hastalığından kurtulunabilir.

Aşırı ter kokusunu giderir. 

Tanen içerdiğinden dolayı ishale iyi gelir. 

Antiseptik özelliği vardır.

A ve C vitamini aktive eder.


Murt, reyhan ve zeytin yağı ile karıştırılıp yüze sürüldüğünde ciltteki deforme olmuş alanları derinlemesine temizler. Bunun yanı sıra akne ve sivilce oluşumunu da engelleyerek cildin daha parlak ve canlı görünmesini destekler.


Boğazdaki balgamı temizlemek için murt yaprağının suyu ile üzüm suyu karıştırılıp tüketilebilir. Aynı zamanda bu karışım ağız içi ve mide yaralarına iyi gelir.

Bilimsel çalışmalarda;


mersinde bulunan myricetin maddesi sayesinde diyabetik tavşanların böbrek fonksiyonlarında bir iyileşme saptamıştır.


Benzer olarak mersin yapraklarındaki uçucu yağların normal tavşanlarda bir etkiye sahip olmamasına karşın diyabetik tavşanlarda hipoglisemik etkiye sahip olmaktadır.


Mersin yapraklarından ekstrakte edilen en önemli aktif maddeler myricetin ve myrtucommulone’dir. Bu maddeler antioksidan özellikleri nedeniyle oksidatif stresi önlemesinin yanısıra, gram pozitif bakterilere karşı aktiftir.


Ayrıca iltihap önleyici etkiye sahip olduğu ve kanser hücreleri üzerinde öldürücü etkisi olduğu konusunda bulgular saptanmıştır. 


KARA ÇADIRIN KARA ÇOCUĞU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder