Kar
beyazı pamukçuklar. Şimdilerde çarşıda pazarda rastlayabileceğimiz farklı bir
meyve;
MURT MEYVESİ
Her
sonbahar ve kış aylarında, çarşı pazarda az da olsa rastladığımız ama çoğu
insanın ne olduğu ve tadı hakkında çok fazla fikri ve bilgisi olmayan memleket
meyvesi, MURT, hambales veya Mersin Meyvesine merhaba diyelim. İçerisinde incir
gibi küçük çekirdekleri vardır, çalı formunda ağaçta yetişir. Meyveler
öncesinde hamken yeşil ve ekşimsi-kekremsi tattadır, sarımsı ve kahverengi
renge dönüp, yumuşamaya başladığında olgunlaşır ve lezzet olarak tatlı bir
zeytin boyutundadır. Daha çok beyaz renklisi yetişir olsa da Murt meyvesinin
kırmızı ve siyah renk tonlarında olan türleri de mevcuttur. Beyaz tonlu
olanlarına Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde rastlanabilirken siyah
renkli olanları daha ziyade Antalya ve civarında doğal olarak yetişir.
Murt meyvesi yenerek tüketildiği
gibi reyhanlı zeytinyağlı karışımlar ile yüze ve cilde maske olarak kullanılır.
Yine yaprağı kaynatılıp içildiğinde mide ve bağırsak ağrılarına iyi
gelmektedir. Ayrıca meyvesi salata ve yemeklere katılarak da tüketilebilir.
Murt Meyvesinin Faydaları
Nelerdir?
·
Murt meyvesi cilde, metabolizmaya,
organların çalışma biçimine ve vücuda oldukça faydalıdır. Antiseptik özelliği
mikropların vücuttan uzak tutulmasında etkilidir.
·
Özel içeriği dolayısıyla doğal balgam
sökücü olarak fayda sağlar.
·
Damarların sağlıklı kalmasında önemli rolü
vardır. Kalp – damar hastalık ve rahatsızlıklarına karşı koruyucu olması ile
dikkat çeker, varis oluşumunu önler ve varisli bölgelerin düzelmesinde etkili
olur.
·
Mide sıkıntılarını bertaraf etmeye
yardımcı olur; mide bulantısı ve kusma gibi sorunların yaşanmasının önüne
geçer. Mideyi rahatlatma özelliği aynı zamanda sindirim sistemine pozitif yönlü
katkı sağlar.
·
Sindirim sistemini düzenleyerek iştah
açıcı ve artırıcı bir etkisi de vardır.
·
İltihaplanmaları iyileştirir. Egzama gibi
deri iltihaplarından akciğer iltihaplanmalarına kadar geniş bir düzeltici
etkisi vardır.
·
Cilde sürüldüğünde akne ve sivilce
oluşumunu önler, hâlihazırda bunlar varsa gidermeye yardımcı olarak cildin
canlı, parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar.
·
Kolesterol için faydalı olduğu
bilinmektedir. Murt meyvesinden elde edilen “oligomeric
acylphloroglucinol”lerin vücudu kolesterolden koruduğu bilinmektedir.
·
Yaprakları antibakteriyel özellik taşır.
·
Bağırsak ağrılarını giderme de murt
meyvesinin faydaları arasında yer alır.
Meyvesinin
bağışıklığı güçlendirme ve kanserli hücre oluşumunu giderme etkisi olduğu
bilinmektedir. Murt meyvesinin içeriğinde yer alan sitrik asit, uçucu yağ ve
doğal şeker, şeker rahatsızlıklarını gidermede kullanılır.
Meyveleri hem taze hem de kurutularak
tüketilebilir. Bitkinin meyvesini ya da yapraklarını kurutmak kullanım süresini
uzatmak ve yıl içinde tüketmeyi mümkün kılar. Kurutulmuş hambeles yaprakları
sıcak suda demlendikten sonra arzu edilen tatlandırıcı ya da başka bitkilerle
karıştırılarak içilebilir. Murt meyvesi reçeli de yaygın biçimde yapılmaktadır.
Beyaz murt, hambeles meyvesi daha ziyade tazeyken tüketilmekteyken, siyah
renkli hambeles ile hem reçel hem de reçel dışında marmelat ve likör de
yapılmakta ve meyvenin raf ömrünü uzatmaktadır.
Şimdilerde çarşıda pazarda
rastlayabileceğimiz murttan az da olsa alıp bir tadına bakın, kesinlikle pişman
olmayacaksınız.
KARA
ÇADIRIN KARA ÇOCUĞU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder