Üzüm Pekmezi

 

ÜZÜM PEKMEZİ ve KURU ÜZÜM

           

Patkara, gök üzüm, topacık, namrun, recep üzümü, ak üzüm, tilki kuyruğu, alfonse vs emvai çeşit yerli ve zamanla yerleşmiş üzüm çeşitleri ile ünlü Silifke ve yöresinde, açık tarlada yada örtü altı olarak üzüm üretimi yapılmaktadır. Daha çok yaş sofralık olarak değerlendirilen üzümlerden belki de sofranıza gelmiş, yemiş ve lezzet olarak damağınızda tadı kalmışsa Uzuncaburç, Gündüzler, Çatak, Yeniçıktı gibi yerlerden gelmiştir.

 


İş, uğraş üzüm, üzümcülük olunca illaki kurutulur, satmak amaçlı değilse dahi kışın yemelik mutlaka kuru üzüm yapılır. Bağ ve üzüm yetiştiriciliğinde asıl hasat zamanı, BAĞ BOZUMU ise üzümlerin sandıklarla, sepetlerle toplanıp, şıranalık, pekmezlikte bekletilip, çuvallara doldurulup, ayaklara çizme giyip, çiğnenerek ezilmesi sonrası suyunun çıkarılması sağlanır. Daha sonrasında koca koca kazanların ocaklara bindirilmesinin ardından bu bekleyip, dinlendirilmiş üzüm sularının kaynatılması ile uygun kıvama ulaşması sağlanır ve PEKMEZ elde edilir. Ve gerçek bağ bozumu ÜZÜM PEKMEZİ kaynatılması ile olur.

 

Kuru üzüm ile pekmez faydaları diyerek uzatmayacağım ama emvai çeşit faydası olduğunu Google amcaya sorduğunuzda göreceksiniz ve kışın sabah kahvaltısına bir kase pekmez koyup birkaç defa ekmek bandığınızda o gün üşümek neymiş bilmeyecek, gün boyunca içinizde bir soba yanıyor gibi kendinizi sıcak, gününüz güzel olacak, hiç denemediyseniz bir deneyin ve bakın görün ki dediğimi oluyor…

 

Velhasıl bu sene KORONA vs.den geçti belki ama önümüzdeki tatil dönemlerinde rotanızı Akdeniz’e, Silifke’ye, Susanoğlu’na, Taşucu’na, UZUNCABURÇ’a doğru kırmayı sakın ihmal etmeyin. Hele hele bu mevsimlerde tatil planlamışsanız, bir bağ bozumu yapıp, şıranalıkta bir üzüm ezip, kazanlarda kaynayan pekmezin buğusuna kapılıp, altındaki ateş harlandığında taşmasın diye süzgeç, savuracak ile savurmanın heyecanını gelin tecrübe edin, göreceksiniz o vakit başka bir pekmez yemek istemeyeceksiniz, satış noktalarından Silifke ve yöresi üzüm, pekmez ve kuru üzümü talep edeceksiniz. Tatile Tatil Köyü yanında, KÖY TATİLİ’ne ne dersiniz. Gelin bir değişiklik yapıp, bir köylü amcaya misafir olun birkaç gün, yardım edin işlerinde güçlerinde, tabi rızasını alarak ve bakın görün ki bu işten o da memnun kalacak, sizde. Ve belli mi olur, hasat zamanı gelmişseniz, 3-5 kilo peynir, çökelek, tereyağı yanında 8-10 kilo buğday, un, nohut vs neyi var neyi yoksa size ikram edecek, ücreti mukabilinde tabi, kışlık erzağınızı arabanızın bagajına koyarak döneceksiniz, öylesi bir tatilden…

 

KARA ÇADIRIN KARA ÇOCUĞU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder