ÜZÜM
PEKMEZİ ve KURU ÜZÜM
Patkara, gök üzüm, topacık, namrun, recep
üzümü, ak üzüm, tilki kuyruğu, alfonse vs emvai çeşit yerli ve zamanla
yerleşmiş üzüm çeşitleri ile ünlü Silifke ve yöresinde, açık tarlada yada örtü
altı olarak üzüm üretimi yapılmaktadır. Daha çok yaş sofralık olarak
değerlendirilen üzümlerden belki de sofranıza gelmiş, yemiş ve lezzet olarak
damağınızda tadı kalmışsa Uzuncaburç, Gündüzler, Çatak, Yeniçıktı gibi
yerlerden gelmiştir.
İş, uğraş üzüm, üzümcülük olunca illaki
kurutulur, satmak amaçlı değilse dahi kışın yemelik mutlaka kuru üzüm yapılır.
Bağ ve üzüm yetiştiriciliğinde asıl hasat zamanı, BAĞ BOZUMU ise üzümlerin
sandıklarla, sepetlerle toplanıp, şıranalık, pekmezlikte bekletilip, çuvallara
doldurulup, ayaklara çizme giyip, çiğnenerek ezilmesi sonrası suyunun
çıkarılması sağlanır. Daha sonrasında koca koca kazanların ocaklara
bindirilmesinin ardından bu bekleyip, dinlendirilmiş üzüm sularının kaynatılması
ile uygun kıvama ulaşması sağlanır ve PEKMEZ elde edilir. Ve gerçek bağ bozumu ÜZÜM
PEKMEZİ kaynatılması ile olur.
Kuru üzüm ile pekmez faydaları diyerek
uzatmayacağım ama emvai çeşit faydası olduğunu Google amcaya sorduğunuzda göreceksiniz
ve kışın sabah kahvaltısına bir kase pekmez koyup birkaç defa ekmek bandığınızda
o gün üşümek neymiş bilmeyecek, gün boyunca içinizde bir soba yanıyor gibi
kendinizi sıcak, gününüz güzel olacak, hiç denemediyseniz bir deneyin ve bakın
görün ki dediğimi oluyor…
Velhasıl bu sene KORONA vs.den geçti belki
ama önümüzdeki tatil dönemlerinde rotanızı Akdeniz’e, Silifke’ye, Susanoğlu’na,
Taşucu’na, UZUNCABURÇ’a doğru kırmayı sakın ihmal etmeyin. Hele hele bu
mevsimlerde tatil planlamışsanız, bir bağ bozumu yapıp, şıranalıkta bir üzüm
ezip, kazanlarda kaynayan pekmezin buğusuna kapılıp, altındaki ateş harlandığında
taşmasın diye süzgeç, savuracak ile savurmanın heyecanını gelin tecrübe edin,
göreceksiniz o vakit başka bir pekmez yemek istemeyeceksiniz, satış
noktalarından Silifke ve yöresi üzüm, pekmez ve kuru üzümü talep edeceksiniz.
Tatile Tatil Köyü yanında, KÖY TATİLİ’ne ne dersiniz. Gelin bir değişiklik
yapıp, bir köylü amcaya misafir olun birkaç gün, yardım edin işlerinde
güçlerinde, tabi rızasını alarak ve bakın görün ki bu işten o da memnun
kalacak, sizde. Ve belli mi olur, hasat zamanı gelmişseniz, 3-5 kilo peynir,
çökelek, tereyağı yanında 8-10 kilo buğday, un, nohut vs neyi var neyi yoksa
size ikram edecek, ücreti mukabilinde tabi, kışlık erzağınızı arabanızın
bagajına koyarak döneceksiniz, öylesi bir tatilden…
KARA
ÇADIRIN KARA ÇOCUĞU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder