Silifke, Göksu, Uzuncaburç, Susanoğlu, Taşucu gibi yerleri ile çileği, yoğurdu, Uzuncaburç üzümü, tantunisi, batırık ve kısır gibi yöreye özgü ürünleri ile başlayıp, bir yerden bir üründen bahsederek, buraya kadar geldik…
ZEYTİN VE ZEYTİN YAĞI
Barışın, huzurun simgesi zeytin ve
zeytinyağını bilmeyen yoktur. Şöyle kaseye dökülmüş, taze ve soğuk sıkım bir
zeytinyağına köy ekmeğini bana bana yemek istemeyen kimse olmaz. Zeytin yağı
avucun içine damlatınca, bir süre sonra avucun arkasından çıkar derler, bir
efsaneye göre. Yeşil, kırık, çizik, siyah sulu yada kuru salamura veya emvai
çeşit boy ve cinste zeytinle TÜRKİYE olarak adımızdan bahsedilir, ama yeterli
kalite, lezzet ve verimlilikte olup olmadığımız tartışılır, BENce kapasitemizin
çok çok altındayız, biraz daha gayretle çok daha ligin üst sıralarında
olmamamız için hiçbir sebep yok. Hatta fazlamız var ve eksiğimiz, yok yok…
Silifke ve yöresi ürünler deyince ZEYTİN
VE ZEYTİNLAĞI da akla gelir ya da gelmelidir. Sahilden başlayıp 800-1000 m
rakımlara kadar hemen hemen tüm topraklarda ve dağlık, ova, düz, yamaç, kıraç
her türlü arazide yetişir. Fakir toprakların, verimli zengin ağacıdır ZEYTİN
AĞACI ve 400-600 hatta daha uzun yıllar yaşayan, bir dikildiğinde tüm sülaleyi
doyuracak, torun tombalak herkesi büyütecek, bakıp besleyecek bir yatırımdır.
ZEYTİNİN FAYDALARI
Zeytin kandaki fazla kolestrolü giderir, kan basıncını kontrol eder, meyve ve sebze alternatifi olarak diyet lifi kaynağıdır, vitamin E için mükemmel bir kaynaktır, antioksidan olarak hücreleri korurlar. Zeytin, Alzheimer, iyi huylu ve habis tümör gibi dejeneratif hastalıkların, daha az ciddiyetli varikoz damarları ve boşlukları da dahil olmak üzere etkilerini azaltır. Zeytin, miyokard enfarktüsü veya derin damar trombozu (DVT) ile sonuçlanabilecek kan pıhtını önlemeye yardımcı olur, hücre zarlarını kanser gibi hastalıklara karşı korur. Zeytin anemiye karşı mükemmel bir korumadır, doğurganlığı ve üreme sistemini geliştirir. Zeytin, özellikle oksidatif stres ve kronik viral hastalıklar sırasında sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır, besleyici ve sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içeriği bakımından zengindir. Zeytin, gerekli vitaminleri ve amino asitleri sağlarlar, kalbi korumak için yararlı özelliklere sahip olan oleik asidi içerir. Zeytinler, beyindeki oksidatif stresini azaltan doğal bir kimyasal olan polifenoller içerir. Böylece günlük porsiyon bir zeytin yiyerek hafızanızı% 25'e varan oranda geliştirmeye yardımcı olur.
Sadece bir fincan zeytin büyük bir demir
oranı – 4.4 mg. Siyah zeytin, cilt yumuşaklığını ve cildi sağlıklı tutan oleik
asidi içerdiği için kırışıklıkların görünümünü %20 oranında azaltabilir.
7000 yıllık geçmişiyle zeytin ve
zeytinyağı içerdiği mineral ve vitaminlerle tam bir şifa deposudur. ZEYTİNYAĞI kilo
kaybı sağlar, metabolizmayı artırır, sindirimi kolaylaştırır, cilt sağlığını
korur, kalp sağlığını korur, yaşlanmayı geciktirir, safra taşlarını önler, hücre
duvarlarını güçlendirir, kanser riskini azaltır.
Zeytin ve zeytin yağı denildiğinde daha
çok şey söylenir ve bulunur, bilinir ama sofralarımızdan zeytini ve zeytin
yağını eksik etmeyelim, bu kadar faydası olan mahsulü, nimeti yiyelim ve bolca
tüketelim. Ki böylelikle tarımsal üretimi destekleyelim.
Velhasıl bu sene KORONA vs.den geçti belki
ama önümüzdeki tatil dönemlerinde rotanızı Akdeniz’e, Silifke’ye, Susanoğlu’na,
Taşucu’na, UZUNCABURÇ’a doğru kırmayı sakın ihmal etmeyin. Tatile Tatil Köyü
yanında, KÖY TATİLİ’ne ne dersiniz. Gelin bir değişiklik yapıp, bir köylü
amcaya misafir olun birkaç gün, yardım edin işlerinde güçlerinde, tabi rızasını
alarak ve bakın görün ki bu işten o da memnun kalacak, sizde. Ve belli mi olur,
hasat zamanı gelmişseniz, 3-5 kilo peynir, çökelek, tereyağı yanında 8-10 kilo
buğday, un, nohut vs neyi var neyi yoksa size ikram edecek, ücreti mukabilinde
tabi, kışlık erzağınızı arabanızın bagajına koyarak döneceksiniz, öylesi bir
tatilden…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder