Meşgale amaçlı şehir içi tarımı, şehir
tarımcılığı olarak çıkıp, Ankara’nın ortasında üretim, tarımsal üretim diyerek
yürüdüğümüz bu yolda; permakültür üretim veya permakültür tarımı’na iyi bir
örnek, uygulamaya çalıştığımız uygulamalar. Permakültür üretim veya tarım’da
alternatif bir şehir içi meşgale amaçlı tarımsal üretim şeklidir. Sürecin
canlılığı anlamında olayı sıcak tutma gayesiyle, tohum hasadına geçmiş, küçük
tohumlular ile domates TOHUM HASADI’ndan bahsedip ve biraz da daldan dala
atlayarak, yavaştan söküm zamanları gelmiş olan İÇ ANADOLU, Ankara şartları
için, sökümden bahsetmiştik kısaca. Gelin bu sefer direk tohum hasadı diyelim
ve biraz daha detaylandırarak dalalım olayın içine, derinliklerine…
TOHUM HASADI ve HİMAYESİ
İyiden iyiye hissetmeye başladığımız sonbaharın
en önemli uğraşıdır tohum hasadı, tarımsal faaliyetler ile uğraşanlar için.
Genel olarak baktığımızda günümüz tarım uygulamalarında, ATA TOHUMU mu kaldı,
tohumla filan uğraşan yok, her şeyi hazır alıyoruz, tohumu ve hatta hiç tohumla
uğraşmadan fide veya fidanı hazır alıyoruz diyebilirsiniz, gayet tabi olarak. Ama
yazmaya, anlatmaya çalıştığım olaylar hep zor günler için, bu günlerde de ZOR
HAYATlar yaşadıklarımız ama daha kötü ve zor günlerinde gelmeyeceğine dair bir garantimiz
var mı? Olsun yada olmasın, biz yine de anlatalım, hazır olalım zor günlere,
ALLAH yaşatmaz, tohumun ve fidenin bulunamadığı, bulduğumuzda da bir dünya para
istedikleri zor günleri…
Tarımla uğraşanlar için işlerin en yoğun
olduğu zamanlardır, sonbahar. Her tarafta hasat, bağ bozumu, söküm, kışlıkların
hazırlanması vs uğraşlar vardır. Tohum hasadı da daha çok bir sonbahar
uğraşıdır. Ankara’nın ortasında üretim, tarımsal üretim, meşgale amaçlı şehir
içi tarımı, şehir tarımcılığı; permakültür üretim veya permakültür tarımı’nda
da mantık üç aşağı beş yukarı aynıdır, bildiğimiz tarımsal faaliyetlerde olduğu
gibi, TOHUM HASADI. Tohum hasadında üç basit yöntem vardır; kuru tohum toplama,
yaş tohum toplama ve fermente ederek tohum toplama…
Kuru tohum toplama: Tohumlar bitki üzerinde kuruduktan
sonra toplanır. Çiçek açtıktan sonra tohuma giden bitkilerin tohum taşıyan
dalları, olgunlaşma sonrası kesilip alınır, tohumlar sap ve samandan ayrılmak
üzere dövülür ve son olarak da sap ve saman savrularak tohumdan ayrılır. Bildiğimiz
buğday hasadında olduğu gibi, tahıllar, marullar, lahana, turp, havuç, kereviz,
kişniş, maydanoz v.s. bu şekilde tohumları alınan bitkilerdir. Baklagiller
en kolay tohumu alınan bitkilerdir; tohumlarını almak üzere tohum zarfları
dallarında iyice kurumaya bırakılır, kuruyunca sapından, çöpünden ayıklandıktan
sonra saklanır.
Normal
tarımsal faaliyetlerde olduğu gibi meşgale amaçlı şehiriçi tarım
faaliyetlerinde de maydanoz, lavanta ve benzeri küçük tohumlu bitkilerden tohum
almak için ise çiçek açan bitkilerin tohum yapması beklenir. Tohumlar
dallarında iyice olgunlaşınca, henüz kurumadan dallarıyla kesilerek baş aşağı
gelecek şekilde bir kesekağıdına, bir bez torbaya yerleştirilir. Dallarla
birlikte ağzı bağlanan kesekağıdı havadar bir yere asılır. Sonuçta dallar
kurudukça kesekağıdının içine dökülen tohumlar kolayca toplanır. Öte
yandan marul gibi tüylü, uçucu tohumları olan bitkilerin çiçekleri bir kova
içerisine silkelenip, bir gün kadar kurumaya bırakıldıktan sonra sap ve
samanından ayrılarak toplanır ve saklanır.
Yaş tohum toplama:
Kavun, karpuz, biber, patlıcan gibi bitkilerde kullanılan yöntemde olgunlaşan
sebze veya meyve koparılıp tohumları çıkarıldıktan sonra, çer çöp ve
ıskartaların ayrılması için tohumların bir kap suya konması yeterlidir, suyun
üzerinde kalanlar ıskartalar, dibe oturanlar ise dolu, iyi tohumlardır.
Zamansız çimlenmemeleri için ıskartalar atıldıktan sonra kalan tohumlar hemen kurutulmalıdır.
Sebze ve meyvenin dalında iyice olgunlaşmasını beklemek ve olgunlaştıktan sonra
tohumu derhal meyveden ayırmak gerekir. Biberler olgunlaşınca dalında renk
değiştirir ve tohumları sebzenin et kısmı çürümeden veya kurumadan hemen
çıkarılır; tohumlar biberin içinde kurumaya bırakıldığında çimlenme oranı
düşebilir. Patlıcan tohumları, patlıcanlar dalında parlaklığını kaybedinceye
kadar bekletildikten, hatta sebze çürümeye yüz tuttuktan sonra alınır. Karpuz,
kavun gibi meyveler olgunlaştığında tohumları da olgunlaşmış demektir, dalından
ayrılan meyve tüketilirken çekirdekleri tohum olmak üzere ayrılır. Ceviz,
badem, kestane gibi kendi meyvesi tohum olan veya çekirdeği sert ve kabuklu
şeftali, kayısı gibi meyvelerin tohumları da meyveler yenebilecek olgunluğa
eriştiğinde toplanır.
Fermente ederek tohum toplama yöntemi:
Domates ve salatalık gibi sebzelerin alınan tohumları üzerlerine biraz su ilave
edilerek birkaç gün fermente olmaya bırakılır, çünkü fermentasyon süreci bu tohumları kaplayan, çimlenmeyi önleyici
jelimsi maddeyi eritir. Su içindeki tohumlar dibe çöküp su üzerinde ince,
beyazımsı bir küf tabakası oluşup, fermentasyon süreci tamamlandıktan sonra
tohumları meyve eti kalıntıları ve küften arındırmak için kaba biraz daha su ilave
ederek iyice yıkamak gerekir. Kötü tohumlar, küf ve meyve etiyle birlikte su
yüzüne çıkacağından bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Daha sonra ince delikli
bir süzgeçle suyu süzülen tohumlar yayılarak bir örtü, kağıt veya en iyisi bir
süzgeç teli üzerinde havadar bir ortamda kurumaya bırakılır. İyice olgunlaşan
domatesler yere paralel olarak ortasından kesildiğinde tüm tohum gözleri açığa
çıkar. Bir çay kaşığı yardımıyla kaba boşaltılan çekirdeklerin üzerine su ilave
edildikten sonra bir iki gün fermente olmaya bırakılır. Salatalıklar ise
dalında iyice renk değiştirene kadar bekletildikten sonra çürümeye yüz
tuttuğunda koparılır; dikey olarak yarılan salatalığın tohumları kolayca
çıkarılır ve fermente edildikten sonra yıkanıp kurutulur.
Şehir tarımcılığı / şehiriçi tarımında meyvenin
veya sebzenin görünümü, iriliği ve ait olduğu bitkinin sağlıklı, iyi gelişmiş
olması ve erkenciliği gibi hs.lara dikkat edilerek tohum hasadı yapılır. Aynı
anda birden fazla çeşitten tohum alınacaksa tohumların karışmaması için bir tohum
alımı sonrası ortamı temizleyerek ve etiketleri önceden hazır ederek her türlü
karışıklık önlenir. Meyve ve sebzenin cinsine uygun yöntem seçililp, uygun
şekilde yapılan hasat ve tohum kurutması sonrası bir diğer aşama olan
tohumların muhafazasına geçilebilir.
Tohumların SAKlanması
Zamanı gelince tohumların çimlenebilmesi
ve sağlıklı olarak saklanabilmesi için havadar ve gölge bir ortamda
kurutulmaları ve kurutma esnasında tohumlar güneş ışınları veya kurutma
makinesi gibi yüksek ısılara maruz bırakılmamalıdır. Kuruyan tohumların serin
ve asla nemlenmeyecekleri bir ortamda muhafaza edilmeleri gerekir. Baklagiller
gibi kolay böceklenen tohumlarda iyice kurutulmuş tohumların naylon ve ağzı
kapalı poşetlerde buzdolabının bir köşesinde saklanabilir. Buzdolabından çıkan
tohumlar, ısınana kadar kapalı poşetlerinde bırakılmalıdır. Tohumların
toplanması ve sağlıklı olarak saklanmasıyla meşgale amaçlı şehiriçi tarımı / şehir
tarımcılığı ve şehrin ortasında permakültür tarımsal üretimle uğraşanlar için
gelecek sezonun ilk hazırlığı yapılır, hasadın ve sonbaharın keyfini çıkarma
zamanıdır.
KARA
ÇADIRIN KARA EVLADI
KARAyolcu Orman Mühendisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder