Üniversitede okurken, şaşırtma nedir diye soran hocaya, iki çukur açarız hocam, fidanı götürürüz birine, tam dikecek, çukura koyup toprak atmaya başlarken, alırız dikeceğimiz fidanı, götürüp açtığımız diğer çukura dikeriz, demişti bir arkadaş, kulakları çınlasın. Bir hikaye ile başlayalım istedim şaşırtma konusuna, aslında anlattığım, paylaştığım her bir konunun ayrı bir hikayesi, ayrı bir yeri var hayatımda.
Dıştan, uzaktan bakışta, sözde öyle olmasa da özde benziyor şaşırtmanın tanımına arkadaşın dediği, şöyle ki, bir yere değil başka bir yere dikmektir şaşırtma, basitçe düşünüp, söylediğimizde. Tohumdan yada çelikten üretilmiş fidanı veya fideyi mevcut yerinden alıp, başka bir kaba, saksıya, poşete, tüpe veya başka bir yere dikilmesi / ekilmesi işidir, şaşırtma. Yani tohumdan ekilmiş bir domates fidesini viyolünden alıp söküp, bir boy büyük viyole dikilmesi, taşınması yada bir fidanı bir poşet tüpten alıp, söküp bir iki boy büyük kaba veya saksıya dikilmesi işleridir. Aynı şekilde bir yerde dikili olan fidanı da söküp başka bir yere taşıma, dikim işi de bir nevi şaşırtmadır.
Peki şaşırtma ne fayda sağlar, mevcut kap veya yeri fidana, fideye yetmemeye başlamış, gıda besin takviyesi işi çözmemekteyse şaşırtma gerekir. Mevcut kabı büyütmüş olur, besin takviyesine gerek kalmaz yada daha sağlıklı, daha ergonomik, daha gelişebileceği bir yere fidanı dikmiş oluruz. Neyse akşam mesai sonrası, korona virüsü de bahanesiyle trafikteki rahatlığın vermiş olduğu krizi fırsata çevirmek dahilinde 20-25 dk erken gelmenin vermiş olduğu avantajla, hava yağmurlu olmasından dolayı, uğraşımızı kendi mesaimizde içerde şaşırtma yaptık. Domates, biber vb ekimlerimizden çıkan fidelerimizi küçük viyolden, büyük viyole şaşırttık. Küçük viyollerde sürekli su ihtiyacı oluyor, susuz ve besin yetersiz geliyor, bir de maşALLAH attığımız her tohum çıktığından çok sıktı, şaşırtma yapıp daha büyük viyole alarak hem besin ve su sorunu çözdük, hemde seyreltme yaparak her tohumdan çıkan fideyi değerlendirmeyi amaçladık. ALLAH’ın izniyle biraz besin takviyesi ile 10-15 güne fidelerimizi toprakla buluştururuz. O günleri de görmek ve en nihayetinde domates, biber, salatalık, patlıcan, fasulye vb daha bir çok sebzeyi, kendi mahsulümüzü yemek nasip olur.
02.04.2020
KARA ÇADIRIN KARA ÇOCUĞU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder