Mantar ve üretimi

MANTAR ve üretimi

   Mantar doğada ormanın içinde, diri örtü üzerinde veya ağaçta özellikle kurumuş veya kurumaya yakın ağaçlarda yetişir. Envai türü vardır, bazıları zehirlidir, hepsi yenmez. Yenen türleri iyi bilip, onları toplayarak ister közde, ister sote şeklinde kavurması, istersenizde soba üstünde veya tavada üzeri hafif tuzlanarak istenilen şekilde yenebilir. Çok lezzetlidir, tadını sevene tabi. Çok da faydalıdır hemen hemen et veya bakliyat kadar besin deposudur, mantar. HepHep doğadan gelmez sofralara, özellikle şehirde yaşayanlar için pazardan, marketten veya manavdan alınan kültür mantarı da iyi bir sofra öğesidir.

   Bugün bizde kendi mesaimizde, temin ettiğimiz ağaç mantarı, istiridye mantarı misellerini, önceden ayarladığımız kütüklere matkap yardımıyla küçük delikler açtık. Açtığımız bu deliklere miselleri yerleştirerek üzerlerini ağaç talaşı, gübreli toprak ile kapattık. Hafif nemli, güneş görmez bir ortama koyduk ve ALLAH nasip ederse 1 ay gibi bir süre sonra istiridye mantarımız çıkmış olacak ve nasipse yeriz inşALLAH...

MANTAR HAKKINDA KISA BİLGİLER.

Başta D vitamini olmak üzere, birçok farklı vitamin ve mineral içeren mantarların kullanım şekilleri, türlerine göre değişmektedir.

Düğme mantarı: Beyaz mantar olarak da bilinen bu mantar türü oldukça yaygındır. Bulunması kolay olan bu mantarlar çoğunlukla; fast food besinlerde, pizzalarda ve çorbalarda tercih edilir. Küp küp doğranarak, zeytinyağı ve beyaz şarapla sotelendiğinde oldukça lezzetli bir sonuç verir.

Portobello mantarı: Etli bir dokusu ve geniş bir şapkası bulunan bu mantar çeşitli yiyeceklerle bilhassa da etle birlikte kullanılmaktadır. Aynı zamanda çorba ve ızgara yapımında da tercih edilebilir.

Şitake mantarı: Asya mutfağına has yemeklerde kullanılan şitake mantarı, sebzelerle birlikte sotelenip, pilavın yanında servis edilebilir. Ayrıca salata ve makarnaya dahil edilebilir.
Kavak mantarı: Diğer mantar çeşitlerine nazaran daha nadir bulunabilen kavak mantarının renkleri; kahverengi ya da gri olabilmektedir. Deniz ürünlerinde, et yemeklerinde ve kremalı soslarda kullanılır.

Kansızlığa karşı koruma sağlar, kansere bir çözümdürden sonra, mantarın faydaları:
İçerdiği vitamin ve minerallerle dikkat çeker ve protein zenginidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır. Vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir.
Mantar kan yapar. Kan basıncını kontrol altında tutmaya yardım eder.
İyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kemik ve dişleri güçlendirir. Aynı zamanda kemik erimesine karşı koruma sağlaması da mantarın faydalarından biridir.
Tansiyonu düzenler, kalbi korur
Göze ve vücuda kuvvet verir.
Yorgunluğu giderir.

#ağaçMantarı #istiridyeMantarı #kendiMesaim’izde #mantarEkimi #kütüklereDelik #mantarMiseli #DvitaminDeposu

KARA ÇADIRIN KARA ÇOCUĞU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder