Dağlara,
yükseklere karlar düşmeye başladı. Ekim 20’si haliyle geç bile kaldı ama gelen
Allah’tan, ne verdi de kabul etmedik. Oralara kar düşmüşken buralar da soğur, eksilere
değilse de yol sıfıra yakın, ramak kaldı diyebiliriz.
KARAKIŞ
KAPIDAYKEN – 1
AnKARA’nın ortası, şehrin göbeğinde,
Ankara için TURFANDA ÜRÜN örnek uygulamamız, şehir tarımı, kentsel tarım ve
şehiriçi doğal ve organik çözümlerle tarımsal üretim uğraşlarımızda, hemen
hemen bir sezonun daha sonuna geldik. Şubat 20’si gibi tohumların viyole (tohum
ekim kapları) girmesi ve Mart 15-20 toprağa tohum ekimleri ve Nisan başı gibi
fidelerin ve geç tohum ekimlerinin yapılması ile başlayan mücadelenin sonu…
Tohumlar toprağa, umutlar yeşermeye
diyerek çıktık yola, bazen yağmur geç ve çok yağdı, bazen salyangoz ve dahi
nice istilalar oldu, bazen geç bahar soğukları, bazen de ani bastıran yüksek
sıcaklıklar üzse de şükür Allah’a, yine bir avuç toprakta, bir dünya mutluluğa
vesile oldu. Mayıs 15-20’si gibi başlayan hasadımızda; bolca yediğimiz ve konu
komşuya dağıttığımız yanında 30 kg civarı domates, hemen hemen iki haftaya bir
tencere kaynatan fasulye ve patlıcanlar, sabah kahvaltı ile salatalara renk katan
salatalıklar, turşudan, sofraya, salataya, menemene ve daha nicesine emek veren
biberler ile birlikte, maruldan, tereye, rokaya, turptan, havuca dek, hatta en
bolca yediğimiz haliyle yeşil soğanlar ile bolca YEŞİLLİKLER bizi aç ve açıkta
koymadı, hamdolsun verene.
Öte yandan baharda, mayıs gibi olgunlaşan
ters kara dutumuz bize, 1 ayı geçkin bir süre tat ve aroma verirken, devamında 300-500
yıllık belki daha eskisi ATA TÜR Giresun Pembesi kirazımız ve şimdilerde de
komşumuzun olsa da dal üstünlüğü ile bize meyleden hünnabımız ile asmamız bize
hayatımız boyunca yemediğimiz güzel tatları bolca yedirdi. Bir iki yıla yetişeceğini
umduğumuz, kayısı ve ayva ile bir sıkıntı çıkmazsa kivi, nar ve zeytinlerimiz
de yüzümüzü kara çıkartmaz ümidindeyiz, Allah’ın izniyle...
Bu sene olduğunca doğal ve organik
çözümler uyguladık. Soğan-sarımsaklı, arap sabunlu sulardan, ısırgan otu, tütün,
domates yaprağı, patates yaprağı demlenmiş eriyikleri gibi koruyucular yanında
hayvan ve güvercin gübresi şerbetleri, yumurta kabuğu eriyikleri, çekirdek kabuğu
demlemesi, pekmezli su gibi doğal karışım gübreler ile SIFIR KİMYASAL VE BÖCEK
İLACI ile bu sezonu kapattık. Bazen beyaz sineklere, yeşil veya siyah yaprak
bitlerine, tuta gibi kelebek ve tırtıl, kurtçuk zararlısı ve daha nicesine
kendimizce çözümler aradık ve hamdolsun Allah’a ki bu sezonu da zararsız,
kazasız belasız atlattık.
Karakış kapıdayken, uzak dağlara, tepelere tarlar düşmüş ve özellikle geceleri, eksi değilse de sıfırlara yaklaşan hava durumu raporlarını takip ettiğimiz bu günlerde, olduğunca hasadı tamam etmeye gayretler veriyoruz. Yeşil ve tam olgunlaşmamış, yeterli büyümeden son ürünleri topladık ve topluyoruz. Bahçenin çok az bir kısmına naylon örtü ayarlayarak, bir nebze daha devam eder ümidiyle sökümleri yapmanın haricinde birçok kısmını söktük ve bozduk bahçeyi artık. Geceleri eksiye çalar, -3 veya -4’ler ile daha aşağı soğukları görürsek onlarda da çok ümidimiz yok ama yine sınırları zorlayalım diyerektir uğraşımız.
Durum
hal böyleyken gelecek sezonlara bir umutla, elde kalan son birkaç kasa mahsulün
mutluluğu, hazzı ile sizlere selam ederken, hoşça, dostça, SAĞLICAKLA ve en
önemlisi doğayla, duayla kalın…
KARA
ÇADIRIN KARA EVLADI
KARAyolcu
Orman Mühendisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder