Dal Seyreltme

 

 Ekim-dikim sonrasında domates başta olmak üzere, patlıcan, biber, salatalık gibi diğer sebzelere de uygulanabilecek budama-dolama tekniklerini anlatmış, 2.ve 3.ncü göbek çiçeğe durduktan sonra ip bağlayıp, ip bağlama seviyesi altındaki alt dalları koparıp, ilk göbek altı ve çatal bırakmama amaçlı ilk göbek koltuğu yan sürgünü ve sonraki göbeklere doğru gözüküp, 3-5 cm kadar boy yapan yan sürgünleri de koparalım şeklinde olayı basitçe görseller ile anlatmaya çalışmıştık. Gelin kaldığımız yerden devam edelim…

BUDAMA DOLAMA – 2

Yavaştan ilk göbeklerde (çiçek demetleri) yavaş yavaş sebzeler gözükmeye, cinse vs.ye göre değişmekle birlikte zeytin tanesi, kayısı çağla veya tanesi büyüklüğünde kendini göstermeye, gösterirken de yüz güldürmeye başladı. En azından AnKARA’nın ortası, şehrin göbeğinde, Ankara için turfanda ürün uğraşlarımız da bizimkiler öyle, hamdolsun. Son 1 haftayı geçkin süredir hemen hemen her gün kapalı ve yağmurlu giden havalar, biraz çiçek saplarında çürüme ve dökmeler yapsa da şimdilik gözüken bir sıkıntımız yok. Hatta diğer taraftan, alınması gerekli diye tarif ettikleri ki, bakımı beslemesi iyi ise koparılıp uzaklaştırmaya hiç gerek yok BENce, salatalıkta ilk dölleri ve biberlerde hafiften tadımlık olarak küçük küçük minnoşları sofraya koymaya, kahvaltıya renk ve tat katmaya başladı…

Özellikle Domates üzerinden anlatımlara devam edecek olursak; şu aşamada 3 ve dördüncü göbeklerde çiçekler açmakta ve tabi onlar lambaları açtıkça bizimde içimiz şenlenmekte olup 4-5.inci göbeği yavaştan tepeden ayırmaya durmaktadır. Hal böyleyken, ilk üç göbek seviyesinde BUDAMA ve boş dalları almayı, diğer taraftan uzayan halleri ile dolama yapmayı ihmal etmemek iyi olur. 

İlk göbek altı boş dalları kökünden, gövdeye en yakın haliyle kırmış, koparıp almıştık zaten. Aynı mantıkta ilk 3 göbek altında benzer uygulama yapılmalıdır. Göbeğin hemen altı ve arkası dal harici diğer boşta kalan fazla dallar, yine gövdeye zarar vermeden, kökünden kırılarak koparılır. İstenirse makas yardımıyla keserek de benzer işlem uygulanır. Fakat kesilmesi sonrası kalan yaprak dipleri, kurur ve yine böylesi nemli, yağışlı ortamlarda çürüme yaparak, kabuğa, gövdeye veya bitkiye zarar verebilir. Onun için uygun saatlerde ki sabah serinliği ve en geç saat 10’a kadar budama yapmaya zaman uygundur.

 

        Yine ilk budama, dolama işlerinde olduğu gibi, boş koltuklardaki yan sürgünler koparılır. Yan sürgünler ile koltuk ve boş dalların alınması şeklinde uygulanan ikinci BUDAMA sonrası, önceden başladığımız ipe sarma ve DOLAMA faaliyetine de devam ederiz. Çiçek demetinin ve yaprak-dalların araya sıkışmaması önem arz eder.

         Budama dolama ve dal seyreltmesi olarak yaptığımız bu uygulama ile hem bitki, çiçek ve meyvelerin daha iyi güneş alması, hem toprağın güneş ve hava alması, hem de bitki gelişiminin iyi ve enerjisini tepe sürgüne, meyveye vermesi desteklenmiş olur. Yalnız böylesi yağmurlu ve kapalı havalarda neme dikkat edilmeli, çok ıslak ortamlarda budama, dolama faaliyetinden uzak durulmalı, hatta bu uygulamalar sonrası koruma amaçlı bakır, bordo bulamacı gibi uygulamalar yapılabilir.

         Budama, dal seyreltme ve dolama işleri, daha çok sırık domatesi için tarif edilmekle birlikte diğer domatesler ile salatalık, biber, patlıcan gibi türlere de uygulanabilir. Şifa olması, bereket katması, ürün ve kazanca bolluk getirmesi dileğiyle sağlıcakla, duayla ve doğayla kalın...

 

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

KARAyolcu Orman Mühendisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder