Farklı çözümler


Ankara’nın ortasında, şehrin göbeğinde şehir tarımı, kentsel tarım, şehiriçi permakültür tarımsal üretim uğraşlarımızda organik kökenli, doğal farklı çözümler bulma, uygulama ve sonuçları görme gayretindeyiz. Arap sabunlu, sirkeli, portakal kabuğu suyu ile kaolin kili karışımı uygulaması yapıyoruz.

Kiraz ağacımızda yaprak bitlerine çare olsun diyerek daha yoğun dozda ve sebzeler dahil tüm bitkilerde dozu azaltarak, daha az zehir ve kimyasal gübre kullanarak daha temiz, daha az kirlenmiş, daha lezzetli ürünler üretmek gayesiyle uygulamalarımız. Kaolin kilini kısaca anlatmak gerekirse;

 

KAOLİN KİLİ

 

Kaolin Kili; inşaat, seramik, kağıt, cam, tekstil, kozmetik, tarım ve ilaçlara kadar birçok alanda kullanımı olan; tamamen doğal bir kil olan kaolin mineralinin işlenmesi ile elde edilmiştir. Rafine edilerek kum ve diğer safsızlıklardan arındırılmış, yansıtıcılık etkisini arttırmak ve en uygun film kaplamasını oluşturmak için tane dağılımı mikronik seviyelerde kontrol altına alınmıştır.

 


Geniş bir pH aralığında herhangi bir kimyasal reaksiyona girmez. Kaolin Kili, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından kaolinin tarım kullanımındaki standartlarını belirleyen özelliklere uygundur.

Güneşin zararlı ışınlarına karşı bitkileri koruyan, bitkide

Hissedilir sıcaklığı düşürerek bitki gelişimini ve fotosentezi devam ettirir. Zararlı haşereleri uzaklaştıran doğal bir üründür.

 

Kaolin Kilinin Bitki Üzerinde Etkisi :

 

Kaolin kili uyguladığınızda bitki beyaz bir örtü ile kaplanır. Mikronize kaolin kili bitkiyi kaplayarak güneşin zararlı ışınlarından korur. Aynı zamanda bitkiye zarar vermekte olan mantari hastalıkları, akdeniz sineği ve güve kelebeği gibi böcekleri rahatsız eder ve bitkiye zarar vermelerini azaltır. 

Güneş altında bitkiye gölgeleme yaparak serin tutar, yaprak stomaları böylece kapanmaz ve fotosentez artar. Kaolin kili ile kaplanan bitki yapraktan daha az su kaybeder. Böylece topraktaki su toprağa hapsedilir ve yüksek sıcaklıklarda dahi bitki baharı yaşar. Gece gündüz sıcaklık farklılıklarını azaltarak bitkinin su stresine girmesini engeller.

- Bütün bunlar bütün bitkilerde aynı şekilde çalışır.
- Fotosentezin artması,
- Yapraktan su kaybının azalması,

Mantari hastalıkların azalması, börtü böceğin zararının azalması bitki üzerinde çok büyük olumlu sonuçlar doğurur.

Ağacın spreylendikten sonra nefes alması, daha serin tutması, güneş yanıklığına karşı meyveyi koruması, yakıcı sıcaklarda kökleriyle toprakta esir bu canlıların kaçamasalar da bir nebze olsun güneşi yansıtarak serin kalarak direncini arttırması yönünde faydalı bulduğum bir uygulama. Zira 1,5 santigrat ile 4,5 santigrat derece serinlettiği ifade edilmektedir.

Pamukta da bitkinin iletim demetinden rengini beyazlatan böylece güneşe karşı mukavemet kazandıran bir çeşit solüsyon olarak kullanılmaktadır.

 

Özel olarak bir doz belirtilmemişse 100 lt suya 2,5 – 5 kg Kaolin Kili uygulaması yeterli olur. İdeal bir örtü tabakası oluşturmak için, yağışsız ve rüzgarsız bir günde, bitki yüzeyi kuru iken uygulama yapılmalıdır. Şiddetli rüzgar ve yağmur sonrasında Kaolin Kili uygulaması tekrarlanmalıdır. Uygulama sonrası, uygulama yapılan alet ve ekipmanlar bol su ile yıkanarak temizlenmelidir.


Karışabilirlik Durumu :

Kaolin Kili inört bir materyal olup reaksiyon oluşturmaz. Birçok böcek ilacı, yayıcı maddeler ve katkı maddeleriyle kolaylıkla karışabilir. Organik böcek kovucu karışımlar veya bakteri kökenli organik karışımlarla kullanılabilir. Ancak emin olmak için, uygulama yapmadan önce küçük bir kapta karışım hazırlayarak test etmek uygun olacaktır.

 

Depolama Koşulları :

Kuru ve nemsiz bir yerde depolanmalıdır. Doğal bir materyal olması nedeniyle yapısı ve özelliği bozulmaz. Su kaynaklarını ve çevreyi kirletmez.

 

     Uygulamalarımız fayda eder umarım, geçen ki ilk uygulamamız sonrası yağmurdan azalan halinin üzerine ikinci kez yapmaktayız. Bu sefer ağaç yanında domates, salatalık, biber, patlıcan, yeşillikler ve hatta gül farketmeksizin bütün bitkilere uygulamaktayız. Sonuçları ayrıca ilerleyen zamanlarda paylaşırız. Bereketli olması dileğiyle, doğayla, duayla, hoşça ve sağlıkla kalın.

 

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

 

Kaynaklar:

https://www.google.com/amp/s/www.erkinle.com/zeytinlere-kaolin-kili-uygulamasi/amp/

https://www.leonardit.com.tr/kaolin-kil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖNE ÇIKANLAR

Karides

 Kitin ve kitosan bitkilerde hem kökten ve yapraktan besleme sağlar ki başta fosfat olmak üzere doğal besin kaynağıdır. Öte yandan fungal, b...