Budama Dolama

 

Ankara’nın ortasında, şehrin göbeğinde, şehir tarımı, kentsel tarım, şehiriçi permakültür tarımsal üretim olarak uğraşlarımıza, hayat mücadelemize devam ederiz. Hem meşgale olsun, hem tüketim toplumu olarak tüketirken tükeniyoruza çare üretime destek olsun, hem toprakla, doğayla haşır neşir olma adına vakit geçirelim, heftiklemece diyerek sabahın erkeninde başlar koşturmacamız, mesai öncesinde veya mesai sonrasında devam eder ve akşam karanlığı ile son bulur. Bazı zamanlarda gece karanlığında da elde fener devam eder. Böylelikle kendimize bir uğraş olur, hep tüketmenin aksine, üreterek, tohumdan fideye, fide veya fideden mahsule giden bu ince uzun, meşakkat dolu yolda, ruhen, fiziken, manen oluşan havadan teneffüs eder ve ortaya bir şeyler üretmek ve koymanın vermiş olduğu mutluluğa bir de sofraya lezzet, bereket, tat ve renk geldi ve gelecek nesillere de bu kültürü uygulamalı, örnekli olarak aktarmanın mutluluğunu, hazzını yaşarız. Şükür ALLAH’a, halimize ve bugünümüze…

 

BUDAMA DOLAMA

 

Sabah erkenden mesai öncesi veya akşam mesai sonrası meşgale amaçlı bahçe uğraşlarımızda özellikle domateste, yanında salatalık, biber, patlıcan gibi diğer sebzelerde; vakit budama, dolama zamanı. Daha önceki anlatımlarımızda ilk dalları ve alttan iki üç yaprak ile ilk göbek altı hariç oraya kadar olan yan dalları almış. En alttan 3-4 yaprak seviyesinden düğüm yaparak veya ipin boynuna ilmek atarak, bitki gövdesine bağladığımız iple, önceden dikey ve yatay olarak ayarladığımız sırıklara asmak usulü ile BAĞLAMA yapmıştık.

 

Her çiçek demetinin olduğu seviyeye göbek demekteyiz ve 3-4.üncü göbeklerin çiçeklendiği seviyelerdeyiz bu günlerde, hamdolsun. Bugünlerde uğraşımız olan BUDAMA-DOLAMA işlerinde, ilk göbeğin hemen altındaki yan sürgünden eğer çatal almak istediysek, o sürgünü koparmamıştık. Bu sürgünde oluşan çiçek demeti, göbek altı bir dal kalacak şekilde göbek altı dalları, gövdeye yakın olacak şekilde fakat gövdeye zarar vermeden kopartıyoruz. Ana gövde ile yan gövdeleri olabildiğince birbirine yaklaştırarak ve çiçek demetlerine, gövdeye, dal ve yapraklara zarar vermeyecek şekilde ipin geliş yönüne göre, soldan sağa doğru sararak, ipi bitkiye doluyoruz. Ve bir-iki üst göbeğe kadar sarmayı devam ettiriyoruz. Çatal arasında, gövde ile ip arasına yaprakların, göbeklerin sıkışmaması, sarım işleminin çok sıkı olacak şekilde olmaması, bitkinin gövde, dal ve yapraklarında bulunan tüysü yapıya olabildiğince zarar verilmemesi gibi hususlara, DOLAMA esnasında dikkat etmek çok önemlidir.

 

Ayrıca ilk göbek altı dolamaya denk gelmeyen, göbek altı ve üstü dallar hariç boş dalları alma işlemi de önemlidir ve bu işleme BUDAMA denir. Bu boş dalların bitki gövdesine yakın, yine gövdeye ve kabuğa zarar vermeden koparılması gerekmektedir. Yine ilk göbek ile ikinci, üçüncü göbek arasında, göbek altı ve üstü dallar hariç ara dalların, genelde bir veya iki tanedir, alınması, budanması gerekir.

 

Yapılan budama işlemi ile bitkinin daha iyi güneş alması, çiçek gelişimi ile sonrasında meyve gelişiminin iyi olması, kök seviyesinde bulunan toprağın güneş ve hava alması, hasat aşamasında işçiliğin kolaylaşması, güneş alarak, meyvelerin daha iyi olgunlaşması gibi kolaylık ve iyiliği sağlanmış olur.

 


Anlatılan budama, dolama işlemi domates özelinde uygulamalı olarak anlatılmış olup, sırık şeklinde olması istenen tüm domateslerde ve biber, salatalık, patlıcan gibi diğer boya giden ve gitmesi istenen sebze bitkilerinde de uygulanabilir. Bol bereketli ürünler, doğayla, duayla, hoşça, dostça ve sağlık içinde kalın. Başka uğraşlarda görüşmek dileğiyle…

 

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÖNE ÇIKANLAR

Karides

 Kitin ve kitosan bitkilerde hem kökten ve yapraktan besleme sağlar ki başta fosfat olmak üzere doğal besin kaynağıdır. Öte yandan fungal, b...