Öyle büyük büyük tarlalarınız yok ama patatessiz olmaz, çok severim ama nasıl yetiştirilir bilmiyorum
diyorsanız gelin patates ekimine.
Öncelikle saksıda vs.de olur, öyle büyük alanlar, topraklar
istemez. Bir avuç toprakta bir dünya mutluluk. Ha kışlık ihtiyaç değil, ancak
tadımlık olur o da ayrı bir tarafı.
Yemek yapmak için soyduğumuz patateslerin kabuklarını biraz
derince soyarak ve olabildiğince bütün çıkarmaya çalışarak ayıralım. Ayırdığımız
bu kabukları, saksıda, bahçenin köşesinde veya tarlanın bir köşesine
sulanabilir bir yere hafifçe bir çukur açalım. Kabukları tamamen gömülecek
derinlikte yeterlidir.
Açtığımız çukura, ayırdığımız patates kabuklarını
serpiştirip, üzerlerini de toprakla kapatalım. Hafif ayaklar ile toprağın
üzerine bastırarak kedilerin, kuşların eşelemesini önleme amaçlı uğraş verince,
işlem tamamdır.
Ara ara sularsak, bir iki haftaya hafiften filizler yüzeyde
yeşermeye başlar, ara ara sular ve bir zararlı musallat olmazsa temmuz, ağustos
gibi çiçek açmasından sonraki zamanlarda yaprakları kuruyunca, hasada hazırdır.
İrili ufaklı bir sürü patatesiniz, toprağın içinden ayıklayarak hasat
edebiliriz.
Ve inanın hasatla birlikte elde ettiğiniz ürünleri,
patatesleri yediğiniz, çocuklarınızla paylaştığınızda seneye ne kadar toprak
varsa hepsine patates ekmeyi planlayacaksınız. İster küle gömün, ister mangalda
ve fırında, ister haşlayın, ister kızartıp kahvaltıya vs tercih size kalmış ve
afiyetle yemek niyetine...
KARA ÇADIRIN KARA EVLADI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder