Patates Ekimi

 


Öyle büyük büyük tarlalarınız yok ama patatessiz  olmaz, çok severim ama nasıl yetiştirilir bilmiyorum diyorsanız gelin patates ekimine.

Öncelikle saksıda vs.de olur, öyle büyük alanlar, topraklar istemez. Bir avuç toprakta bir dünya mutluluk. Ha kışlık ihtiyaç değil, ancak tadımlık olur o da ayrı bir tarafı.

Yemek yapmak için soyduğumuz patateslerin kabuklarını biraz derince soyarak ve olabildiğince bütün çıkarmaya çalışarak ayıralım. Ayırdığımız bu kabukları, saksıda, bahçenin köşesinde veya tarlanın bir köşesine sulanabilir bir yere hafifçe bir çukur açalım. Kabukları tamamen gömülecek derinlikte yeterlidir.



Açtığımız çukura, ayırdığımız patates kabuklarını serpiştirip, üzerlerini de toprakla kapatalım. Hafif ayaklar ile toprağın üzerine bastırarak kedilerin, kuşların eşelemesini önleme amaçlı uğraş verince, işlem tamamdır.

Ara ara sularsak, bir iki haftaya hafiften filizler yüzeyde yeşermeye başlar, ara ara sular ve bir zararlı musallat olmazsa temmuz, ağustos gibi çiçek açmasından sonraki zamanlarda yaprakları kuruyunca, hasada hazırdır. İrili ufaklı bir sürü patatesiniz, toprağın içinden ayıklayarak hasat edebiliriz.

Ve inanın hasatla birlikte elde ettiğiniz ürünleri, patatesleri yediğiniz, çocuklarınızla paylaştığınızda seneye ne kadar toprak varsa hepsine patates ekmeyi planlayacaksınız. İster küle gömün, ister mangalda ve fırında, ister haşlayın, ister kızartıp kahvaltıya vs tercih size kalmış ve afiyetle yemek niyetine...

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder