KENTSEL TARIM

Kırdan, köyden kente göç ve nüfus artışı beraberinde, kent içinde ve çevresinde tarıma ayrılan alanların azalması yanında hava, su, toprak kirliliği gibi çevresel kirlenmeler artış göstermiştir. Kentlerde meydana gelen aşırı nüfus artışları, kent sakinlerine yeterli gıda, su, enerji ve ulaşım gibi kentsel sorunları beraberinde getirmiştir. Gıda güvenliği günümüz kentlilerini ve gelecek nesilleri tehdit etmektedir ve hissedilebilir şekilde tehdit etmeye devam edecektir.



Tarımsal faaliyetler kırsal uğraşlar olmakla birlikte, gıda güvenliği ve yetersizliği sorunları arttıkça önemi daha anlaşılan ve zamanla anlaşılacak kentsel tarım, kent içerisinde ekonomik değeri ve kentsel yerleşimlere uygun olmayan, dinlenme ve rekreasyon alanları olarak kullanılabilen, kentlere görsel güzellik katan bir faaliyet olup, kent içinde yaşayan insanlar için düşük maliyetli ve kaliteli yiyeceklere kolay erişim sağlayan kolay bir uygulamadır. Kentsel tarımı normal (kırsal) tarımdan ayıran özellikler tarımın yapıldığı yer yanında, ekonomik açısı, arazi ve alan ölçeği, durumu ile ürünlerin durumu ve tüketimi ya da tüketiciye ulaşım şekilleridir. Farklı kent mekanlarında ticari olan veya olmayan kentsel tarım yapılabilir. Ticari kentsel tarım çalışmaları, pazar satışlarına yönelik çalışmaları, kent ve etrafındaki çiftlikleri, arıcılığı, topraksız sistemleri içerirken ticari olmayanlar konut bahçeleri, toplum bahçeleri, kurum bahçeleri, gerilla bahçeleri, hobi bahçeleri gibi uygulamaları sayabiliriz. 


Kentsel tarımın yapılabileceği mekanlar:

  • Binalar üzerindeki ve çevresindeki alanlar,
  • Şahıs bahçeleri ve kamusal alanlar ve parklar,
  • Çiftçiliğe uygun hale getirilecek yol kenarları,
  • Yerleşime uygun olmayan kent alanları,
  • Havaalanına yakın tampon bölgeler,
  • Sulak alanlar ve su yapıları (deniz, nehirler, goller, kanallar vb.)

Kentsel tarımın faydaları;

  • Yerinde ürün tüketimi ile uzun mesafe taşımacılığı, gıdaya erişim sıkıntısını azaltması,
  • Kent biyoçeşitliliğini çoğaltması ve kentsel toprakların korunması,
  • Üretim alanları oluşturması,
  • Atık geri dönüşümü ve suyun yönetimi,
  • Küresel ısınma ve atmosfer kirliliğini azaltması, çevre bilincinin artırılması gibi faydaları bulunmaktadır.

Çevresel boyutu yanında, istihdama katkıda bulunmak, ek gelir sağlamak gibi ekonomik katkılar sağlamakta ve sağlıklı beslenme, eğitim ve boş zaman meşgalesi, yerel işletmelere katkı ve çocukların öğrenme ve beslenme alışkanlıklarına katkı sağlamak gibi daha birçok faydaları vardır, kentsel tarımın. Faydalarına karşın kentsel tarım olumsuzluklarda içermektedir. Kentlerdeki nüfus ve trafik yoğunluğuna bağlı su, toprak ve hava kirliliğinden kaynaklı kirli ortamlarda yetişen bitki ve besin maddelerinin gıda güvenliği açısından riskler taşır. Gıda işleme ve pazarlama anlamında da hasat sonrası kirlilikten bahsedilebilir. Bu tür ve benzeri soranlara çözümler olarak açık hava çiftlikleri, çatı bahçe ve seraları, dikey tarım alanları veya iç mekan düzenlemelere yönelik alternatif çözümlerden bahsedilebilir. Bunları da ilerleyen zamanlarda işlemek dileğiyle, hoşça ve dostça, duayla ve doğuyla kalın.

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder