Uzuncaburç Üzümü

Sabahı güzel ve dahi her şeyi güzel SİLİFKE diyerek, Silifke, Göksu, Uzuncaburç, Susanoğlu gibi yerleri ile çileği, yoğurdu, tantunisi gibi yöreye özgü ürünleri ile çıktığımız yolda, hazır hasat mevsimi, Bağ Bozumu olmasından dolayı tekraren;

 

SİLİFKE ÜZÜMÜ

 

Ürünlerden devam edelim ve yine biraz köyüme #uzuncaburç’a kıyak geçip reklam tanınırlık anlamında bir kolaylık sağlama gayretiyle #uzuncaburçüzümü merkezli Silifke üzümü diyelim. UZUNCABURÇ, Yeniçıktı, Gündüzler ve daha nice yeriyle birlikte artık ovasında, örtü altı üzüm serası, turfanda olarak her yerinde üzüm yetişir SİLİFKE’nin. Üzüm hasadı olarak tam zamanıdır, özellikle yaylalar için, bağ bozumu...

 

Toprak verimli olsa da insan, çiftçi çalışkan olmazsa ürün, hasat verimli olmaz. Silifke ve yöresinde toprak verimlidir, insanları da çalışkandır, ikisi birleşince emvai çeşit ürün ve verimli yöre ortaya çıkar. Ortaya çıkan verimli ürünlerden sadece bir tanesi ÜZÜM. Alfonse, Recep Üzümü, Namrun, Patkara, Göküzüm, Aküzüm, Toros Karası, Kardinal Üzümü, Şakir Üzümü, Kişniş Üzümü, Tilki Kuyruğu, Sebil üzümü gibi yöreye özgü ve ticari olarak gelmiş ve yöreye uyum sağlamış, 10-12 ve daha fazla çeşit ile ürün çeşitliliğine renk katar.

 


Yetiştirilen üzümler hasat zamanı olan bu mevsimlerde Ankara, Malatya vb yörelere sofralık, yaş üzüm olarak satıldığı gibi, kurutmalık veya pekmezlik olarak da değerlendirilmekte olup, kurutmalık ve pekmezlik olanlar daha çok aile içi tüketim yada yöresel tüketim olarak kullanılır. Geniş bir ticari geçim kaynağından öte, yan ürün olarak çiftçi destekçisidir Silifke Üzümü... Alternatifler ile biraz daha ticari olmalıdır, bir paketleme ve markalaşma şarttır, bir ŞARAP FABRİKASI ve MAHSENİ olmalıdır yörede, Uzuncaburç özelinde düşününce tarihin vermiş olduğu 2000 yıllık belki de daha eski bir üzüm kültürü ile tüm Türkiye’ye hatta Dünya’ya açılma vakti gelmişte geçiyordur. Sadece biraz emek, biraz birlik beraberlik, bolca tanıtım ve reklam…

 

Silifke ve yöresi yada UZUNCABURÇ ÜZÜMÜ yemediyseniz, talep edin ve denk geldiğinde denemeden geçmeyin. Bu duygu ve düşünceler içerisinde herkese hayırlı ve iyi gürler, gerçek lezzet için yolunuz SİLİFKE’ye mutlaka düşsün. Bu sene değilse dahi gelecek bir tatile, beş yıldızlı otele, tatil köyüne değilde KÖY TATİLİ’ne ne dersiniz... 

 

Gelin Uzuncaburç'ta bir bağ bozumu yaşayıp, şıranalıkta bir pekmezlik üzüm çiğneyip, tavada kaynayan pekmezi taşmasın diye savurma heyecanı yaşarken yüzünüze gelen buğusunu koklayıp, kazandaki küllü suya bir sepet üzüm batırarak, sapı yukarı gelecek şekilde, kurutmalık üzüm serelim...


KARA ÇADIRIN KARA ÇOCUĞU 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder