HASAT ZAMANI – 2
Şehir tarımı, şehiriçi tarımcılığı,
meşgale amaçlı permakültür tarımsal üretim çalışmalarında, Ankara’nın
ortasında, haziran başından bu yana, yavaş yavaş, azar azar hasat etmekteyiz
olduğunca, karınca kararınca. Diyerek giriştiğimiz anlatımlarda sürecin canlılığı
anlamında olayı sıcak tutma gayesiyle, tohum hasadına geçmiş, küçük tohumlular
ile domates TOHUM HASADI’ndan bahsedip ve biraz da daldan dala atlayarak, yavaştan
söküm zamanları glmiş olan İÇ ANADOLU, Ankara şartlarında biraz da sökümden
bahsettik. Memleket dair, eski ANILARDAN BİR KARE’ler gibi yazmaya, anlatıp ve
paylaşmaya çalıştığımız birkaç konu olunca ve bir taraftan iş güç, bir taraftan
aile vs hayat koşuşturmacası da işin içine girince yaşananlar ile yazılanlar
paralellik göstermiyor, uzun süreler ara vermek gerekebiliyor. Arada bir
kaybolmak, ara vermek iyi de olabiliyor. Belki üst üste aynı şeyleri söylemek,
dinlemek çok insan için sıkıcı, yine aynı teraneler gibi bir yaklaşıma da yol
açabilir düşüncesiyle, kanunun farklı tellerinden, farklı sesler çıkarmak,
arada bir akort etmek gerekiyor.
Yeşilliklerden ve çilek, salatalık gibi erkenci
türlerden bayağıca bahsettik önceki yazılarda, isteyenler, merak edenler veya
kaçıranlar evvelki hasat zamanı yazılara bakabilir. Zaman olarak biraz daha ilerleyerek,
haziran sonu gibi vakitlerde, KORONA sebepli sokağa çıkamama veya çıkmama
halleri içerisinde, bakım-besleme gibi uğraşlarla birlikte, hasatlar bolca
yoğunlaştı. Yoğunluğu sabahın erkeninde, uykudan-dinlenceden feragat ederek aşmaya,
üstesinden gelmeye çalıştık. Erken kalkmalarımız hem yoğunluğu azalttı, hem de
işle güçle devam edişimize, öyle değilse dahi gündüz sıcaklarında güneşin
altında uğraşmamamıza vesile oldu. DOMATES HASADI bolca oldu, verim oldukça
yüksekti. 15-20 kök domatesten 30-40 kg veya daha fazla ürün aldık, günlük 3-5,
3-5’te olsa halen devam ettiklerimiz 3-5 kök domatesimiz halen ayakta,
hamdolsun. Mahsullerden bolca yedik, kahvaltıya, salataya, yemeğe eksik olmadı ve
üstüne üstlük bu sene domatese bir lira vermedik. Dahası 10-15 kg kadarıyla 2-3
kg kadar salça yaptık, 8-10 kg kadar rendeleyerek dolaba; menemenlik, yemeklik
koyduk. İşyerine getirmeler, konu komşu ile paylaşmalar da oldu, karınca
kararınca. Tabi söküm zamanında yeşil olanlar ile yapılan TURŞULUK domateslerden de bahsetmemek olmaz...
Domatesler pembe, ayaşvari, çeri, yuvarlak
salkım, Süreyya’nın sevdiği cins gibi çeşitlerimiz olarak, kahvaltılarımızı
süsledi, soframıza renk kattı, yemeklere tat verdiler ve en mühimi de bize meşgale
oldular. ALLAH’ım bereketini ve öğrünü artırsın. MEŞGALE AMAÇLI ŞEHİR TARIMI,
ŞEHİR İÇİ TARIMCILIK VE PERMAKÜLTÜR TARIMSAL ÜRETİM uğraşımızda, hemen hemen
baş kahraman gibi bir üründü domates. İlk başlarda gölge vesilesiyle, boya gitmeleri,
çiçeklerde dökme yapması, sonraları ise beyaz sinek ve yaprak harita böceği
(TUTA) kaynaklı sıkıntılar bizi üzecek olmuşsa da, sonuçta bu sene amaç toprağı
tanımak, neyin nerede ne kadar başarılı olduğunu ölçmek biçmek ve gelecek
sezonlarda bunlardan elde ettiğimiz çıkartımlar doğrultusunda, faaliyetlere yön
vermekti. Ve bu konuda da bir çok şeyi oldukça, gördükçe, öğrendikçe tecrübe
ettik. Yeri zamanı geldikçe de bu tecrübeleri, dilimizin döndüğünce, olduğunca,
anlatabildiğimiz kadarıyla yazmaya, sizlere aktarmaya devam edeceğiz. ALLAH’tan
bir manilik olmazsa.
Bu seferlik domates hasadı demiş olalım ve
burada bırakalım. Ve daha fazlası için takipte kalın, sağlıcakla, huzur,
mutluluk ve bol bereketli günler içerisinde…
KARA
ÇADIRIN KARA EVLADI
KARAyolcu Orman Mühendisi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder