Tohum Hasadı - 1

 DOMATES TOHUMU HASADI


Şehir tarımı / şehiriçi tarımcılığında bir diğer permakültür üretim uygulamamız Domates Çekirdeği ayırma işlemi: çekirdek yerlerinden kesilerek açılan domates, çekirdekleri su ve etli yerleri olabildiğince alınmayacak şekilde ayrılır. Ayrılan çekirdekler bardak yada kavanoz içine alınıp su içerisinde bir süre bekletilir. Daha sonra süzgeçten geçirilir, süzgeçte suyu iyice geçtikten sonra bez yada peçete üzerinde kurumaya bırakılır. Kuruma ve muhafaza esnasında köşelerine cins ve hangi tür oldukları yazmayı ihmal etmeyin, sonrasında karıştırmamak anlamında. 


BiZde de uğraş olarak ata tohum olan yuvarlak salkım domates ile ayaşvari, çizgi çizgi köy domatesinin çekirdeklerinden ayırmak uğraşı vardı. Kurumaya bıraktık. Nasip olursa önümüzdeki yıllarda da ekim, dikimde kullanırız.



Ve her zaman dediğimiz gibi; tarımsal ve hayvansal ürünleri soframızdan eksik etmeyelim, pazardan, manavdan, marketten, kasaptan her nereden denk geliyor ve alışveriş yapıyorsak mutlaka alalım. Hatta imkânımız varsa, bir kilo fazladan alalım, bol bol tüketelim ve varsa çevremizde ihtiyacı olan birine de, geçerken bir kilosunu bırakalım. Bol bol tüketelim ki, üreticileri, çiftçimizi ve tarladan, üretimden sofraya gelene kadar aracı, vesile olanları destekleyelim. Ki seneye daha çok üretilsin, bir kardeşimiz daha serasında, tarlasında, ahırında, merasında üretime destek versin ve ekonomiye katkı sağlasın, geçim geçinsin. Tüketirken tükenmeyelim, hem tüketelim, hemde üretip, ürettirip, kendimizi ve gelecek nesilleri, ülkemizi, milletimizi ve dolaysıyla devletimizi kalkındıralım...

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI
KARAyolcu Orman Mühendisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder