PEPİNO
Alternatif ürünler, üretimler için uğraş
vermek gerek, sofraya renk ve tat versin diyerek. Yeni denemelerimizden birisi
de pepino, her ne kadar yanlış bilinse de, ağaç kavunu olarak isimlendirilen değişik
bir meyve türü. Özellikle iç Anadolu, Ankara şartlarında, şehir tarımı,
şehiriçi tarımsal üretim uğraşlarımızda en azından bildiğimiz haliyle, öncü bir
bayrak yarışı anlamı taşır.
Girdi, maliyetleri azaltıp, kazanç ve katma
değeri yükseltip, sofraya, tarıma ve dahi ülkeye fazladan gelir getirebilmek
adına bu alternatif üretimler önemlidir. Az bilinen, önemli ürün ve üretimleri
getirmek, meyve veriminden, besin değerine, pazar payından, ürün tanınır ve
bilinirliğini artırıp, üreticilere ve niyetli olanlara da emsal olma adına
katkı sunmaya, denize bir taş atıp, dalgası ve yayılışına hiç değilse şahitlik
etmek elzemdir, dahası güzeldir. O duyguya kavuşmak dileği ve duasıyla...
Pepino yapraklar ve bitki şekli, görüntüsü
olarak bibere oldukça benzer, bir taraftan da domates gibi sırık bir yayılış
ile bakım besleme koruma vs anlamında işçiliği kolay olur. Bitki köken,
anavatanı gibi bilgilere çok girmeyim istiyorum, bu bilgilere ulaşmak
isteyenler zaten gugıl amcaya sorunca bilgilere fazlasıyla kavuşacaktır. Sadece
güney Amerika, Şili, Peru vs kökenli olduğunu bilmek, iklim isteği açısından
işimize yarar. Bunu düşününce yağış isteği yüksek ama güneş de isteyen, seven
bir bitkidir.
Çok yıllıktır, özellikle kış soğukları uygun olan bölgelerimiz ve içeride uygun koşulları olanlara bu yönlü bir ekim dikim iyi olacaktır. Tohumdan üretilebildiği gibi vejetatif yani çelikleme, sürgünlerinden köklendirme yapılarak da üretimi mümkündür. Bizde ilk defa tecrübe edeceğiz, dahası gövde sürgünlerinden ayırdığımız dallar hemen köklendi ve yakındır yeni fideler gereği, toprağa dikeceğiz kısmetse. Verim vs nasıl olacak gözleyip, tecrübe eder ve nasip ederse Allah, yine yazar veya sosyal medyadan pay yaparız.
30-50
günde olgunlaşan meyvelerin ayak sesleri. Açık sarı, mor benekli, pürüzsüz
yüzeyli ve oval, uzunlamasına, bir portakal büyüklüğünde, 3-5 yüz gram
olabilir. Meyve olgunlaşınca sulu ve tatlıdır, aroması ballı kavuna benzer.
Kavun
gibi veya kabuklu elmalar gibi dilimlenerek kabuklu veya kabuksuz yenebilir.
İçteki azda olsa çekirdekleri ayrılır ve afiyetle yenir.
Cilt
koruyucu, kanser önleyici, iltihap önleyici etkileri yanında akciğer ve ağız
boşluğu kanserlerine fayda eder.
Orta
miktarda C vitamini ve iyi bir potasyum kaynağıdır. kalp atış hızını ve kan
basıncını kontrol etmeye fayda eden bir besindir. Ayrıca fosfor, demir,
manganez ve eser elementler içerir...
Bilgiler şimdilik bunlardan ibaret olsun. Zamanla
tecrübe ettikleri de yazar, aktarırız. Velhasıl kelam, yaşar yazar yada yazdıkları
tecrübe edip, yaşamaya gayret ederiz. Allah’ın izniyle. Bu hal içerisinde bol
bereketler, kolaylıklar hepimize. Selamlar saygılar, hoşça dostça, doğayla ve duayla
kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder