Alternatif ürünler bilmem kaç

 

PEPİNO

     Alternatif ürünler, üretimler için uğraş vermek gerek, sofraya renk ve tat versin diyerek. Yeni denemelerimizden birisi de pepino, her ne kadar yanlış bilinse de, ağaç kavunu olarak isimlendirilen değişik bir meyve türü. Özellikle iç Anadolu, Ankara şartlarında, şehir tarımı, şehiriçi tarımsal üretim uğraşlarımızda en azından bildiğimiz haliyle, öncü bir bayrak yarışı anlamı taşır.

    Girdi, maliyetleri azaltıp, kazanç ve katma değeri yükseltip, sofraya, tarıma ve dahi ülkeye fazladan gelir getirebilmek adına bu alternatif üretimler önemlidir. Az bilinen, önemli ürün ve üretimleri getirmek, meyve veriminden, besin değerine, pazar payından, ürün tanınır ve bilinirliğini artırıp, üreticilere ve niyetli olanlara da emsal olma adına katkı sunmaya, denize bir taş atıp, dalgası ve yayılışına hiç değilse şahitlik etmek elzemdir, dahası güzeldir. O duyguya kavuşmak dileği ve duasıyla...

    Pepino yapraklar ve bitki şekli, görüntüsü olarak bibere oldukça benzer, bir taraftan da domates gibi sırık bir yayılış ile bakım besleme koruma vs anlamında işçiliği kolay olur. Bitki köken, anavatanı gibi bilgilere çok girmeyim istiyorum, bu bilgilere ulaşmak isteyenler zaten gugıl amcaya sorunca bilgilere fazlasıyla kavuşacaktır. Sadece güney Amerika, Şili, Peru vs kökenli olduğunu bilmek, iklim isteği açısından işimize yarar. Bunu düşününce yağış isteği yüksek ama güneş de isteyen, seven bir bitkidir.

    Çok yıllıktır, özellikle kış soğukları uygun olan bölgelerimiz ve içeride uygun koşulları olanlara bu yönlü bir ekim dikim iyi olacaktır. Tohumdan üretilebildiği gibi vejetatif yani çelikleme, sürgünlerinden köklendirme yapılarak da üretimi mümkündür. Bizde ilk defa tecrübe edeceğiz, dahası gövde sürgünlerinden ayırdığımız dallar hemen köklendi ve yakındır yeni fideler gereği, toprağa dikeceğiz kısmetse. Verim vs nasıl olacak gözleyip, tecrübe eder ve nasip ederse Allah, yine yazar veya sosyal medyadan pay yaparız.


30-50 günde olgunlaşan meyvelerin ayak sesleri. Açık sarı, mor benekli, pürüzsüz yüzeyli ve oval, uzunlamasına, bir portakal büyüklüğünde, 3-5 yüz gram olabilir. Meyve olgunlaşınca sulu ve tatlıdır, aroması ballı kavuna benzer.

Kavun gibi veya kabuklu elmalar gibi dilimlenerek kabuklu veya kabuksuz yenebilir. İçteki azda olsa çekirdekleri ayrılır ve afiyetle yenir.

Cilt koruyucu, kanser önleyici, iltihap önleyici etkileri yanında akciğer ve ağız boşluğu kanserlerine fayda eder.

Orta miktarda C vitamini ve iyi bir potasyum kaynağıdır. kalp atış hızını ve kan basıncını kontrol etmeye fayda eden bir besindir. Ayrıca fosfor, demir, manganez ve eser elementler içerir...

     Bilgiler şimdilik bunlardan ibaret olsun. Zamanla tecrübe ettikleri de yazar, aktarırız. Velhasıl kelam, yaşar yazar yada yazdıkları tecrübe edip, yaşamaya gayret ederiz. Allah’ın izniyle. Bu hal içerisinde bol bereketler, kolaylıklar hepimize. Selamlar saygılar, hoşça dostça, doğayla ve duayla kalın.

KARA ÇADIRIN KARA EVLADI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder